Tæt på verden: De første kan nu vende hjem

22. mar 2013, 10:15
Uroen i det nordlige DR Congo har fordrevet 500.000 mennesker, der har brug for hjælp. UNHCR beder om penge til arbejdet.

Den 11-årige congolesiske pige, Hope, ankom i slutningen af 2012 til flygtningelejren Nyakabande med sine seks yngre søskende, heriblandt en kun 3 måneder gammel søster.

Hope havde taget sig af sine søskende, siden de blev adskilt fra deres mor under urolighederne i Den Demokratiske Republik Congo. Børnene blev senere forenet med moderen i en anden flygtningelejr.

Relativ ro

I torsdag fik FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, adgang til området Kitchanga i det nordøstlige DR Congo, nær byen Goma. Tusindvis af internt fordrevne, der desperat har brug for både mad, medicin og tag over hovedet, opholder sig her.

Området, som var ramt af kampe for mindre end en måned siden, er nu så roligt, at folk begynder at vende tilbage til deres ødelagte hjem, og at UNHCR ansatte kan bevæge sig ind i området. Mere end 550 hjem blev ødelagt i forbindelse med urolighederne, ifølge Røde Korses Internationale komite.

Godt en halv million er flygtet

Interne uroligheder og kampe har fundet sted i det østlige DRC siden marts sidste år. Antallet af interne flygtninge i det nordøstlige DRC har nu rundet 500.000, skriver UNHCR i en rapport. Oveni de fordrevne er mere end 100.000 flygtet til nabolande som Burundi, Rwanda og Uganda.

Blandt de mange fordrevne er naturligt også en stor gruppe børn, der enten har mistet kontakt til deres forældre, eller hvis forældre er døde. Mange af disse børn flygter til flygtningelejre i det sydlige Uganda, som Nyakabande Transit Centre. Ofte ser man ældre børn må tage sig af deres yngre søskende på rejsen fra DRC til Uganda.

UNHCR og Røde Kors hjælper de mange børn, der ankommer til lejrene i Uganda med at finde en plejefamilie i lejrene, imens de leder efter deres forældre.

Det koster at hjælpe

Tidligere på måneden offentliggjorde UNHCR et supplerende budget, hvor yderligere 70 millioner US dollars er nødvendige for at håndtere og hjælpe de mange internt fordrevne i DRC samt flygtninge til de omkringliggende lande.

“Pengene er essentielle for at møde basale behov for de godt 453.600 internt fordrevne congolesiske civile, både inden for DRC samt uden for grænserne, grundet urolighederne i nord og syd Kivu provinserne sidste år, inklusiv 5.600 flygtninge i Burundi, 23.000 i Rwanda og 35.000 i Uganda” siger Adrian Edwards, der er talsperson for UNHCR.

Artikel er skrevet i samarbejde med Kiki Hynding Hansen, verdensnyt.dk.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.