c20210111114252670_org
Familien Hassan har boet i Vollsmose i 20 år. Foto: Henrik Mikalsen, DR/

Familie mister hjemmet i Vollsmose: 'Det er hele mit liv'

11. jan 2021, 13:02
Ifølge ghettopakken skal 1000 boliger i Vollsmose rives ned.

Asmaa Hassan mister sit barndomshjem. Lejligheden, hun bor i sammen med sin far, mor og tre yngre søskende skal rives ned til november. Det skal den - ikke fordi den er slidt - men fordi de på papiret bor i en hård ghetto.

- Jeg har boet her hele mit liv. Det er hér, jeg græder, griner, falder i søvn og står op til mine søskendes ansigter, siger hun til DR Fyn.

De bor på Bøgetorvet i Vollsmose, hvor 287 boliger skal rives ned. Heriblandt deres lejlighed.

- Den er stor og flot og fejler intet.

Asmaas 42-årige far, Said Hassan, banker på betonvæggene og viser stue, begge badeværelser og alle børneværelserne frem. De har investeret i nyt toilet og har fået isoleret gulvet. Men nu skal det hele væk.

Said finder et krøllet stykke papir frem. Det er det opsigelsesbrev, der dumpede ind af postkassen for nogle uger siden.

Han læser op: ”Bøgeparken skal nedrives i et omfang, der gør det nødvendigt, at lejemålet skal fraflyttes.”

- Det er ikke blot vores hjem, de opsiger. Det er hele mit liv. Vi har fem børn, der er vokset op her, siger Said Hassan til DR Fyn.

Han håber på, at de ender med at kunne blive boende. Men inderst inde tror han ikke på det.

Alligevel har de takket nej til det genhusningstilbud, familien netop har modtaget. Den lejlighed, de har fået tilbudt, er mindre og dyrere. Og den passer derfor ikke til familiens behov, mener Said.

Så nu står familien på egne ben ifølge brevet fra boligforeningen: ”Siger du nej til dit tilbud, skal du selv finde anden bolig inden fristen for fraflytning."

Boligstrategisk chef Nanna Muusmann fra boligselskabet Civica vil ikke kommentere den konkrete sag. Men påpeger til DR Fyn, at familien skal kontakte deres genhusningskonsulent, hvis de ikke kan bruge det første tilbud.

Men hun slår også fast, at familien skal ud. For nedrivningen kommer til at ske, uanset hvad.

Tilbage står Said, konen og de fire hjemmeboende børn. De er ikke klar til at give op.

- Vi kæmper til det sidste. Vi går rettens vej.

Advokat Morten Tarp har tidligere repræsenteret lejere i lignende sager, og ifølge ham burde det have en effekt, hvis familien gør opsigelsen til en retssag.

- For i princippet skal der bare én klager til for at bremse eller forsinke hele eller dele af nedrivningsplanen, siger han til DR Fyn.

Når familien Hassan nu har besluttet at gøre indsigelse mod deres opsigelse, så vil opsigelsen blive sat i bero. Og så er det op til boligselskabet at bringe sagen for boligretten, hvis det ønsker at fastholde opsigelsen.

Og det gør ikke bare en forskel for familien Hassan. For mens sagen behandles, kan beboere i andre opsagte lejemål i samme nedrivningsdømte ejendom nemlig også blive boende.

Bulldozerne må altså blive i garagen, for de kan ikke nøjes med at ”rive lidt af blokken ned”, siger advokaten, som vurderer, at der sagtens kan gå et år eller mere.

Det ser man for eksempel i en aktuel sag om opsigelsen af 96 beboere i den almene bebyggelse Nøjsomhed i Helsingør. Her har otte af beboerne afvist genhusning og er blevet boende.

Boligselskabet vandt første runde i boligretten, men nu er sagen anket til Østre Landsret, og så kan der snildt gå yderligere ét år, vurderer Morten Tarp. Familierne skulle efter planen være ude 1. marts, men den dato er helt urealistisk nu.

Civica kan heller ikke afvise, at der kommer udskydelser af nedrivningen i Vollsmose, skriver DR Fyn på dr.dk