De fattigste ryger og drikker mere

7. aug 2008
Danskerne har efterhånden i mange år været med på sundhedsbølgen. Sund mad og motion har taget over fra de røde pølser, smøgerne og alkoholen. Men for de svageste i samfundet går det i den modsatte retning.

Træning et par gange om ugen, grøntsager til alle måltider og ikke for meget fedt. Sådan lever størstedelen af danskerne. Men der er en gruppe i samfundet, hvor det går den modsatte vej.

En stor gruppe udsatte har ikke været ramt af velfærdsbølgen det seneste årti, og det har fået konsekvenser for sundheden. Imens den socialt stærke gruppe i Danmmark kan se frem til at leve længere, er de arbejdsløse, kontanthjælpsmodtagerne, og dem med ingen eller kort uddannelse begyndt at drikke og ryge mere end tidligere. Det viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen.

- Det er en meget forstemmende udvikling, og hvis vi ikke passer meget på, er vi hastigt på vej mod en massiv opsplitning af det danske samfund. Disse grupper har fået færre penge at leve for, og den måde, man laver forebyggelse på, når ikke ud til dem. Det er en proces, der har stået på i 10-15 år, men der har ikke været nogen vilje til at imødegå den, siger formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Preben Brandt til Berlingske.

Sundhedsminister Jacob Axel Nielsen (K) erkender til Berlingske, at der stadig er en efterladt gruppe på sundhedsområdet, men påpeger at arbejdsløsheden har været kraftigt faldende de seneste år, hvilket kan hjælpe på udviklingen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Ulighed i sundhed er et emne, der optager mig meget. Derfor har jeg også bedt Forebyggelseskommissionen om specifikt at se på, hvordan vi bedst kommer uligheden i sundhed til livs, siger Jakob Axel Nielsen til Berlingske.

faktaboks