De andre sladrer til chefen

30. maj 2010
Kun 14 procent går selv til chefen med skidt om kollegerne. Men seks ud af ti er overbevist om, at deres kolleger gør det

Går du nogle gange til chefen med negative oplysninger om en eller flere af dine kolleger? Det er der 14 procent, der svarer ja til i en ny undersøgelse fra Wilke, lavet for Avisen.dk.

Over 1200 danskere har svaret i undersøgelsen, der viser de danske arbejdspladser som et småparanoidt miljø. Hele 22 procent tror nemlig, at deres kolleger nogle gange render til chefen.

Og mens næsten halvdelen svarer, at det ville de aldrig gøre, så er det kun hver femte, der svarer, at deres kolleger aldrig ville gøre det.

”Det er en typisk tendens, at man opfatter sig selv som bedre end andre, og emnet med at gå til chefen er meget ømtåleligt,” siger Anton Eg Andersen, arbejdspsykolog ved Arbejdspsykologisk Center i Slagelse.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Farligt at gå til chefen

Når man ikke har en kultur, hvor man går til rette vedkommende med sin kritik, og er bange for at gå til chefen, så kan det være med til at give mere sladder.

”Det interessante er, at man ofte går til sine kolleger med de negative oplysninger i stedet, så det bliver sladder. Når man holder de oplysninger på det samme niveau som en selv, er det ufarligt. Det er først når man tager det op i hierarkiet, det bliver risikabelt,” siger Anton Eg Andersen.

Han mener, at finanskrisen kan have gjort mistroen mere udbredt på arbejdspladserne.

"I svære tider bliver der mere pres på. Udvælgelsesrunderne forud for fyringer er meget ubehagelige, og kan gøre medarbejdere mere mistænksomme overfor hinanden," siger Anton Eg Andersen.

Sladder er chefens egen skyld

På de kommunale arbejdspladser kender man til problemerne. Her er tilliden til både chefer og kolleger blandt de laveste i HK. HK/Kommunals undersøgelser lavet viser, at det er chefen selv, der er afgørende for, om man først går til chefen med skidt om kollegerne.

Derfor mener arbejdsmiljøkonsulent i HK/Kommunal, Niels Jakobsen, at tallene fra Wilke peger på et ledelsesproblem på nogle arbejdspladser.

"Har man ordentlig ledelse med ordentlige værdier, så smitter det af på medarbejderne, og giver en åben kultur og ærlig omgang med kollegerne i det daglige, så man ikke render til chefen først," siger Niels Jakobsen.

Både han og Anton Eg mener, der kan være situationer, hvor det er ok, at gå til chefen.

"Det kommer an på, om det er omsorg eller sladder. Hvis man er bekymret for en kollega, der drikker, og ikke selv har kunnet få personen til at se det, er det en god idé. Problemer på arbejdspladsen skal løses, ellers hober de sig op," siger Niels Jacobsen.

 

 

 

Om undersøgelsen

Går du til chefen med negative oplysninger om chefen?

Ofte: 1%

Nogle gange: 14%

Sjældent: 39%

Aldrig: 44%

Ved ikke: 3%

Oplever du at dine kolleger går til chefen med negative ting om dig eller dine kolleger?

Ofte: 2%

Nogle gange: 22%

Sjældent: 40%

Aldrig: 20%

Ved ikke: 17%

Wilke Markedsanalyse har spurgt ca. 360 repræsentativt udvalgte danskere.