Tæt på verden: Data på mobilen gavner økonomien

22. nov 2012, 13:03
Brug af avanceret telefoni som 3G kan mærkes på et lands vækst.

Mobildata får samme indflydelse på økonomisk vækst som tale-telefonen fik i gamle dage. Undersøgelser foretaget af mobilindustriens GSMA-organisation i en række lande viser, at jo flere telefoner kan tilslutte sig internet des højere vækst i landet.

Mobilindustrien kan se, at salget falder i rige lande, hvor de satser mere på Afrika, beretter Bloomberg. I syd- og Østafrika vil omsætningen stige 30 procent for kinesiske Huawei.

Stor indflydelse

I nye markeder, som i fattige lande, betyder en 10 procent forøgelse af mobiltelefone en forbedre produktivitet på 4,5 procent, hedder det fra industriorganisationen.

Afrika har mindre end fem procent gennemslag af mobilt bredbånd, hvilket er under halvdelen af resten af verden. FNs organisation for telekommnikation, ITU, venter stor vækst i regionen de kommende år.

Økonomisk vækst

De nyere mobilteknologier som 3G og mobildata har en mærkbar positiv indflydelse op økonomisk vækst og dermed udvikling i både fattige og velhavende lande. En analyse baseret på 14 lande viser, at blot en fordobling i brug af mobildata medføre en mål bar økonomisk vækst på en halv procent i nationalproduktet.

Det har været muligt at spore, hvad der sker ved opgradering fra det ældre 2G til 3G. I lande, hvor udviklingen går hurtigere med indførslen af 3G teknologi vokser økonomien med 1,4 procent pr. indbygger.

Storbrugere med kraftig indflydelse er lande som Storbritannien, Sydkorea og Rusland. Væksten ses i mindre grad i lande med færre forbindelser og brugere, beretter GSMA og Deloitte.

Industriorganisation

GSMA er en industriorganisation, der spænder over alle lande på kloden og forener knap 800 mobilselskaber og 200 andre virksohede ri mobilindustriens økosystem. Organisationen anslår, at der er 6,8 milliarder mobilabonnenter med en udbredelse på 45 procent af alle mennesker ved udgangen af 2012.

Mobildata er ikke almindelig telefoni. Der er tale om moderne mere intelligente telefoner, der teknisk kan udnytte dataoverførsel via iternet. Brugen af mobildata er fordoblet eller mere hver år i 96 undersøgte lande. I Vesteuropa var væksten 350 procent.

Den nye rapport bygger på data indsamlet af Cisco Systems netværk, Deloittes analyser af mobiltelefoners indflydelse på produktiviteten i 79 lande og følgerne af teknologiens udbredelse i 96 lande.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.