Det har haft stor indvirkning på danskernes psykiske helbred under coronakrisen. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ny forskning: Det gjorde corona ved danskerne

16. jul 2020, 21:05
Vi blev generelt mere angste, deprimerede og bekymrede, da coronadødstallet og smittefaren toppede i april, men vores mentale trivsel var få uger efter tilbage på et normalt niveau.

Da coronapandemien toppede i Danmark i begyndelsen af april, sled smittefare og nedlukningen på danskernes psykiske trivsel. Men allerede tre uger senere – da samfundet atter åbnede, og smittetrykket faldt – voksede befolkningens generelle psykiske velbefindende igen.

Det viser forskning fra Aarhus Universitet, som professor på Institut for Klinisk Medicin, Søren Dinesen Østergaard, står bag sammen med kolleger fra Aarhus, Syddansk Universitet og Københavns Universitet.

Det skriver Jyllands-Posten.

- Da smittetrykket toppede, og antallet af coronarelaterede dødsfald var på sit højeste, målte vi gennem en spørgeskemaundersøgelse værdier for psykisk trivsel, der var lavere end en tidligere måling foretaget blandt danskerne. Men vores måling foretaget tre uger senere - efter de første faser af genåbningen - viste, at danskerne var nogenlunde tilbage i form, hvad angår den psykiske trivsel. Det stemmer godt overens med pandemiens forløb i Danmark, siger Søren Dinesen Østergaard, som også er tilknyttet Afdeling for Depression og Angst ved Aarhus Universitetshospital, Psykiatrien, til Jyllands-Posten.

Forskerne gennemførte i begyndelsen af april den første spørgeskemaundersøgelse om psykisk velbefindende blandt et udsnit på knap 2.500 danskere. Tre uger senere blev den samme gruppe danskere bedt om atter at udfylde spørgeskemaet. Det gjorde 2.149 af deltagerne i undersøgelsen.

På Rigshospitalets kriseklinik mener professor Anders Korsgaard, at det giver god mening, at danskernes generelle trivsel steg relativt hurtigt efter genåbningen.

- Både som enkeltpersoner og som samfund har vi en utrolig evne til at tilpasse os og overkomme voldsomme hændelser, kriser og ulykker. Samtidig ved vi, at mange mennesker godt kan få en god livskvalitet selv i en kronisk belastet situation, for eksempel når de får en alvorlig diagnose, siger Anders Korsgaard til Jyllands-Posten.

Forskningsresultatet er interessant i et samfundsøkonomisk perspektiv. Ifølge Torben M. Andersen, som er professor på Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, er der en sammenhæng mellem folks mentale trivsel og deres økonomiske dispositioner.

-Det er en slags selvforstærkende effekt. Hvis man er i en krise, kan den faktisk blive dybere af denne mekanisme. Og formentlig gør det modsatte sig også gældende. Det er derfor bemærkelsesværdigt, at danskernes generelle mentale sundhed tilsyneladende har rettet sig så hurtigt, siger Torben M. Andersen til Jyllands-Posten.