Danskerne plages af dårlig mave

22. sep 2008
Hvis du døjer med luft i maven, diarré eller oppustethed, så er du ikke den eneste. En ny undersøgelse viser, at over halvdelen af danskerne har problemer med maven.

53 procent af danskerne døjer med maveproblemer, og 21 procent siger endda, at det sker ofte.
Det er Zapera, der har foretaget undersøgelsen for Cutura videnscenter.

Konsekvenserne af en urolig mave kan både være øget behov for søvn og hvile, koncentrationsbesvær, irritation, kvalme og nedsat lyst til fysisk aktivitet.

Preben Vestergaard-Hansen, der forsker i human ernæring ved Suhrs Videnscenter, er ikke overrasket over de kedelige tal for den danske mavesundhed.

"Vi spiser stadig mere fed, raffineret og sukkerholdig kost som for eksempel pizza, fint hvedebrød og slik, som ikke giver maven nok at arbejde med, og som er lang tid om at passere gennem mave-tarm-systemet," siger Preben Vestergaard-Hansen i en pressemeddelelse.

Han forklarer, at når den dårlige mad ligger længe i tarmen, bliver den meget fast og kan derfor sætte sig som en prop. Det kan give både luft i maven, forstoppelse, mavesmerter, diarré og i værste fald betændelse.

Preben Vestergaard-Hansen giver også danskernes ineffektive livsstil en del af skylden og råder danskerne til at komme op at kontorstolen og bevæge sig noget mere.

-Newspaq

faktaboks
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her