Bryggeriarbejderen Arne (tv.) bør få ret til tidlig pension. Det mener forfatter og journalist Lars Olsen (th.). Foto: Henning Bagger / Thomas Lekfeldt / Scanpix

Hver fjerde dansker i ny undersøgelse: Jeg føler mig slidt ned

1. jul, 05:45
En fjerdedel af danskerne svarer i ny stor undersøgelse, at de føler sig nedslidt. Særligt håndværkere og ansatte i sundhedsvæsnet er hårdt ramt.

For en del af danske lønmodtagere er arbejdsdagen tilsyneladende fyldt med så mange fysiske eller psykiske strabadser, at de føler sig slidt ned. 

LÆS OGSÅ: Unge frygter i højere grad at gå ned med stress

Således svarer en fjerdedel af i alt 1.500 adspurgte danskere i en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Voxmeter har foretaget på vegne af konsulenthuset Ballisager, at de føler sig nedslidt. 

Ifølge Johan Hviid Andersen, overlæge og professor ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, er det et reelt problem, at en del danske arbejdstagere er ramt af så hårdt fysisk eller psykisk slid, at de har svært ved at arbejde frem til deres pensionsalder.

- Fra politisk side har man besluttet, at pensionsalderen skal blive ved med at stige. Men vi ved ikke hvilke grupper, der rent faktisk kan holde til det, og hvilke der ikke kan, siger Johan Hviid Andersen. 

- Det er meget svært at forestille sig, at en 70-årig tømrer eller rengøringsassistent skulle kunne arbejde i samme tempo som en 20-årig. For deres krop kan jo slet ikke det samme, tilføjer professoren. 

Johan Hviid Andersen understreger dog, at man ikke ud fra undersøgelsen kan konkludere, at en fjerdedel af danskerne er ramt af alvorlig nedslidning. 

Ifølge professoren peger lægevidenskabelig forskning på, at mellem fem og otte pct. af den danske arbejdsstyrke er hårdt plagede af fysisk eller psykisk nedslidning på grund af deres arbejde.

- Dem skal vi tage særligt godt hånd om. Også bedre, end vi gør i dag. Man bør i højere grad kigge på, om vi skal indrette arbejdsmarkedet mere fleksibelt, eller om vi skal lave vores pensionssystem om, så alle ikke skal arbejde hen imod den samme slutdato, siger Johan Hviid Andersen. 

Hamre en pæl igennem 

Ifølge forfatter, debattør og journalist Lars Olsen understreger den nye Voxmeter-analyse, at bekymringen for nedslidning fylder langt mere hos de danskere, der har taget en håndværksmæssig uddannelse, end hos dem, der har haft næsen i universitetets lærebøger.  

Således svarer knap hver tiende akademiker i undersøgelsen, at vedkommende føler sig nedslidt, mens det samme gør sig gældende for hver tredje håndværker.

- Og det er dem, der frygter at trække det korteste strå, når politikerne beslutter, at pensionsalderen skal stige lige meget for alle, siger Lars Olsen. 

- Derfor burde de her tal burde være med til endegyldigt at hamre en pæl igennem forestillingen om, at vi allesammen kan arbejde i lige mange år, uanset hvilken branche der er tale om, tilføjer han. 

Lars Olsen har igennem en længere årrække beskæftiget sig med problematikken omkring nedslidning på det danske arbejdsmarked. Både igennem sit forfatterskab med bogen 'Det forsvundne folk' og i sit arbejde som medlem af repræsentantskabet i Trygfonden.

Fonden udgiver hvert andet år den såkaldte Tryghedsmåling, der sætter tal på danskernes utryghed i forhold til blandt andet arbejdsliv, økonomi og stress.

- Her kan vi bare se, at bekymringen for nedslidning fylder mere og mere, i takt med at efterlønnen er blevet udfaset. Og særligt blandt de ældre danskere, der frygter at havne i en klemme, fordi deres krop ikke kan holde til de sidste hårde år af arbejdslivet, siger Lars Olsen. 

Jakob Hjort Bønløkke, overlæge ved Arbejdsmedicinsk Klinik på Aalborg Universitetshospital, kalder andelen af danskere, der i undersøgelsen svarer, at de føler sig nedslidte, for 'overraskende højt'. 

- Det betyder ikke nødvendigvis, at de så er nedslidte fra et objektivt, lægeligt standpunkt. Men det fortæller mig, at en stor del af danskerne har et arbejdsliv, som de ikke er sikre på, at de kan holde til, siger Jakob Hjort Bønløkke.

- Det bekymrer mig, for nedslidning kan jo være mange ting. Det kan være et knæ, der går i stykker, men det kan også være et hårdt arbejdsmiljø eller stort arbejdspres, der slider en psykisk ned, tilføjer overlægen.

Ikke råd til at lade være

Jakob Hjort Bønløkke mener ligesom professor Johan Hviid Andersen, at politikerne hurtigst muligt bør arbejde på at gøre det danske arbejdsmarked mere fleksibelt.

Det kan ifølge overlægen ske ved at lade ansatte, der arbejder i særligt fysisk eller psykisk krævende brancher, gå ned i tid for at forebygge nedslidning. Eller ved at lade ansatte, der er særligt i farezonen for nedslidning, få støtte til at blive videreuddannet eller omskolet 

- Alternativet vil være, at vi har en del borgere, der i deres sidste arbejdsår hænger fast i jobcentrene, eller som på egen regning bliver tvunget på pension. Uanset hvad får de en uværdig afsked med arbejdsmarkedet, siger Jakob Hjort Bønløkke. 

Da Socialdemokratiet sidste år lancerede sin plan om tidligere pension til nedslidte danskere - ofte personificeret ved bryggeriarbejderen Arne - blev planen fra starten angrebet for at være en dyr fornøjelse for statskassen

Jakob Hjort Bønløkke understreger, at han ikke vil blande sig i den konkrete politiske model for, hvordan en forskellig pensionsalder kan tage sig ud. 

- Men jeg mener ikke, at vi har råd til at lade være. Det er også dyrt at lade borgere cykle rundt i det kommunale beskæftigelsessystem i årevis, fordi de er for nedslidte til at komme i job, siger Jakob Hjort Bønløkke.