Danskerne knokler løs, mens snotten løber

2. apr 2011
Antallet af danskere, der går syge på arbejde, er vokset det seneste år, viser ny undersøgelse. Vi frygter at blive fyret under krisen, siger forskere, der er bekymret for medarbejdernes helbred.

Snotten løber ud af næsen. Halsen brænder. Hovedpinen banker, mens feberen får sveden til at pible frem på panden.

Alligevel snupper du to hovedpinepiller og tager på arbejde.

Det viser en ny undersøgelse, som Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Otte ud af ti har indenfor det seneste år gået syge på arbejde, selvom de burde blive hjemme i sengen.

 

Rammer dig som en boomerang

Tidligere undersøgelser viser, at syv ud af ti går syge arbejde under krisen, så de nye tal bekymrer arbejdsmiljøforskere, der advarer imod at arbejde, når man er syg:

"Det er skadeligt for dit fysiske og psykiske helbred, når du ikke bliver hjemme og sørger for at bliver rask. Du har større risiko for at blive rigtig syg," siger arbejdsmiljøekspert, Tage Søndergård Kristensen, til Avisen.dk.

"Hvis du går på arbejde syg, får du også mere og længerevarende sygefravær i fremtiden. Det viser forskningen."

 

Frygter fyresedlen

En forklaring på danskernes sygelige offervilje overfor arbejdspladsen er frygten for en fyreseddel, forklarer arbejdsmiljøeksperter til Avisen.dk.

"Krisen gør folk usikre, og risikoen for en fyring er større. Mange er tilbageholdende med at melde sig syge og vender hurtigere tilbage i arbejde," forklarer seniorforsker Jan Høgelund fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI.

"Sygefraværet er højere, når der er højkonjunktur, og lavere, når der er lavkonjunktur," siger professor Tage Søndergård Kristensen.

Jan Høgelund har forsket i sygefravær og understreger, at flere udenlandske undersøgelser også viser, at når ledigheden og dermed fyringsrisikoen stiger, så falder sygefraværet.

Forsker på Aalborg Universitet, Claus D. Hansen, fremhæver tre pointer, "som alt for tit bliver overset i den megen snak om sygefravær."

"Der er en risiko for at smitte andre med din sygdom. Du er generelt mindre produktiv, når du går sløj på arbejdet og er dermed en dårligere arbejdskraft for din arbejdsgiver. Desuden øges risikoen for at blive sygemeldt i længere tid," understreger Claus D. Hansen.

 

DA: Vi holder sammen trods sygdom

I Dansk Arbejdsgiverforening (DA) kender man godt tendensen, men ser det som et udtryk for godt sammenhold på arbejdspladsen.

"Ansatte og virksomheder holder sammen under krisen og kæmper for virksomheden. De ansatte tænker sig om en ekstra gang, inden de melder sig syge", siger konsulent i DA, Sarah Fredberg til Politiken.

Over halvdelen af privatansatte danskere har kun én eller ingen sygedage fra arbejdet på et år. Derimod er sygefraværet i kommunerne højere. Her kan kun 37 procent af de kommunalt ansatte prale med nul eller én årlig sygedag, viser en analyse, som DA's nyhedsbrev, Agenda, har foretaget på baggrund af Danmarks Statistiks fraværsstatistik.

"Kommunalt ansatte har mest sygefravær, så kommer staten og til sidste det private," forklarer Tage Søndergård Kristensen.

"Cheferne fyrer dem med højt sygefravær, så dem der er tilbage, er derfor mere nervøse for at melde sig syge. Den tendens spreder sig nu også til kommunerne, hvor der er øget pres på lederne for at nedbringe sygefraværet."

LÆS ARTIKLEN: Privatansatte dropper sygdom

FAKTA

Hvor mange dage er du gået syg på arbejde indenfor det seneste år?

- 1-2 dage, siger 41 %

- 3-4 dage, siger 25 %

- 5-7 dage, siger 7,5 %

- Mere end en uge, siger 7,5 %

- Aldrig, siger 19 %

 

Har du oplevet kolleger gå på arbejde, selvom de er syge?

- Ja, det sker ofte, siger 40 %

- Ja, men det sker sjældent, siger 53 %

- Nej, det er aldrig sket, siger 2 %

- Ved ikke, siger 5 %

 

KILDE: Wilke Markedsanalyse har spurgt 426 danskere på vegne af Avisen.dk.