Danskerne klar til konflikt for mere løn

8. dec 2009, 06:02
Strejker er for den danske model, hvad et godt skænderi er for parforholdet.

Udsigten til lukkede børnehaver, overfyldte skraldespande og mangel på gær skræmmer ikke et flertal af danskerne.

To ud af tre danskere mener nemlig, det er i orden at strejke for at få en overenskomst med ordentlige vilkår. Det viser en undersøgelse, som analysefirmaet Capacent har lavet for fagforbundet HK/Privat.

Dermed er der lagt ekstra pres på både arbjedsgiverne og fagbevægelsen, når de efter nytår starter forhandlingerne om blandet andet løn, tillæg og efteruddannelse for de privatansatte.

Her er der lagt op til, at fagforeningerne vil blive presset af krisen til at acceptere lavere lønstigninger i overenskomsterne. Forskere vurderer, at der er den største risiko for konflikt i mere end ti år.

Som et skænderi med kæresten

"Du er nødt til at have muligheden for at true med konflikt, for ellers vil forhandlerne ikke føle sig forpligtet til at indgå en god aftale," siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, der er professor ved Aalborg Universitet.

”Det er ligesom et parforhold, hvor den enighed, du opnår med din kæreste efter et skænderi holder længere, end den, hvor I snakker overfladisk om problemerne. Hvis der ikke er truslen om konflikt, er der ikke noget at forhandle med,” påpeger han.