Kulturminister Joy Mogensen (S) fødte lørdag morgen en datter, der ikke længere var i live. Det har berørt danskerne, der på mindre end et døgn har indbetalt langt over 100.000 kroner til Landsforeningen Spædbørnsdød. Foto: Søren Bidstrup, Ritzau-Scanpix.

Midt i Joy Mogensens store sorg: Danskerne giver langt over 100.000 kroner

8. okt 2019
På ét døgn har Landsforeningen Spædbørnsdød modtaget donationer for langt over 100.000 kroner for at vise støtte til kulturminister Joy Mogensen, der i weekenden mistede sit spædbarn. Direktør Birgitte Horsten er rørt over danskernes omsorg.

På en ufattelig trist baggrund er pengegaverne væltet ind til Landsforeningen Spædbarnsdød siden mandag formiddag.

LÆS OGSÅ: Joy Mogensen har mistet sit barn

Flere tusinde danskere på tværs af landet har betalt små og store beløb til foreningen efter den tragiske nyhed om, at kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) i weekenden fødte en dødfødt baby på Roskilde Sygehus. 

Landsforeningens direktør Birgitte Horsten siger til A4Nu, at foreningen blev ringet op kort inden ministerens offentliggørelse af tragedien og fik beskeden om, at Joy Mogensen ønskede at donere gaver til foreningen.

- Vi er så rørte over, at Joy Mogensen midt i sit livs største og sværeste sorg rækker ud og viser omsorg for andre forældre, der er ramt af af miste et spædbarn, siger Birgitte Horsten. 

Pengene vil gøre en stor forskel 

Tirsdag morgen var der indsamlet 106.000 kroner siden mandag formiddag, og der bliver stadig indbetalt små og store beløb på både mobilepay og foreningens hjemmeside under navnet 'Sarah Antoinet Mogensen', navnet på Joy Mogensens datter. 

-  Vi er overvældede over, hvor mange danskere, der er berørt af ministerens tab og i erkendtlighed donerer små eller store beløb, siger Birgitte Horsten.

Hun har ikke noget præcis tal på, hvor mange danskere, der har indbetalt penge men fortæller, at beløbene svinger fra ganske små til mere end tusind kroner.

- For en lille organisation som vores, er det rigtig mange penge, der nu bliver samlet ind. Og pengene kommer til at gøre en stor forskel for andre familier i sorg over at have mistet et spædbarn, konstaterer hun.

Forskningen viser, at den absolut største sorg et menneske kan komme ud for, er at miste et barn.
Birgitte Horsten, direktør i Landsforeningen Spædbarndsød.

Cirka 750 mødre og fædre herhjemme oplever årligt at miste deres spædbarn, og Landsforeningen Spædbarnsdød tilbyder gratis terapeutisk hjælp til forældre, ligesom de faciliterer sorggrupper og anden støtte.

- Forskningen viser, at den absolut største sorg et menneske kan komme ud for, er at miste et barn. Vores mål er, at alle forældre, der oplever den smerte, får tilbud om professionel hjælp, siger Birgitte Horsten.

Det er ikke alting i livet, der kan forklares eller giver mening. Sådan skrev Joy Mogensen på Facebook mandag formiddag, hvor hun satte ord på det store tab.

- Jeg prøver at acceptere livets uforudsigelighed frem for at fortabe mig i, om og i givet fald hvordan noget kunne være gået anderledes, skrev ministeren i opslaget, som du her kan se i sin fulde længde:

Min datter, Sarah, var ikke i live, da jeg fødte hende natten mellem fredag og lørdag. Og jeg er så utrolig ked af det. ...

Slået op af Joy Mogensen, Kultur- og KirkeministerMandag den 7. oktober 2019