Danskere tør ikke købe bil privat

9. sep 2008
Danskerne er bange for at blive snydt, hvis de køber bil privat. Faktisk er det mere end hver tredje, der ikke tør købe bil af en privat, selvom det er billigere.

Det er en ny undersøgelse fra FDM, der viser, at danskerne tøver med at handle biler privat. Næsten hver anden er bange for at blive snydt i forhold til bilens tekniske stand, og hver fjerde er nervøs for at blive snydt økonomisk.

Halvdelen af deltagerne i undersøgelsen bekymrer sig meget om deres rettigheder, hvis der efterfølgende opstår problemer, og det er ikke helt tosset, mener Lars Ellegaard, chefjurist i FDM's tekniske og juridiske rådgivning.

"Ved privat handel købes bilen ofte som beset, og køberen er ikke dækket af de normale regler, som skal beskytte forbrugeren, eksempelvis har køberen som hovedregel ingen reklamationsret og har kun meget begrænsede klagemuligheder," siger han.

Men det er der råd for. Han foreslår, at køberen får bilen testet for fejl og mangler. På FDM's testcentre fås en såkaldt 'brugtbiltest med holdbarhedsgaranti', der udover at gennemgå bilens stand, giver køberen seks måneders garanti.

Det betyder, at man de næste seks måneder er sikret mod uforudsete udgifter, da garantien dækker, hvis der opstår fejl på bilen, som ikke er påpeget i testrapporten.

"Med 'brugtbilstest med holdbarhedsgaranti' får køber og sælger en tryghed, som ligner den, de opnår ved køb hos en forhandler, og samtidig bevarer begge parter den økonomiske fordel ved at handle privat," siger Lars Ellegaard.

/Newspaq/

faktaboks
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her