Danskere snydes af udenlandske svindlere

26. aug 2008
Danske telekunder lokkes til at ringe til dyre udenlandske telefonnumre og hænger selv på regningen. Teleselskabernes muligheder for at gribe ind er begrænsede

For tiden bliver hundredvis af danskere lokket til at ringe op til et telefonnummer, der koster dem over 50 kroner i minuttet.

Den eneste måde at undgå det udenlandske svindelnummer er, at man som telefonkunde tænker sig godt om. Teleselskaberne har nemlig ikke nogen muligheder for at forhindre snyderiet.

»Det er vanskeligt at forhindre. Det bedste våben er, at folk bruger deres sunde fornuft,« siger siger direktør Ib Tolstrup fra Telekommunikationsindutrien, der er teleselskabernes brancheorganisation.

Spor til Mellemamerika

Svindlen foregår ved, at personer i udlandet ringer op til danske telefonnumre og lægger på med det samme.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Det sker for at lokke hr. og fru Danmark til at ringe tilbage og lytte til en lang besked på en telefonsvarer, mens de betaler over 50 kroner i minuttet.

Selskabet Telia har sporet opkaldene til firmaet 'PREMIUMTLC' i Mellemamerika.

»Firmaet udbyder tjenesten til andre og er sjovt nok ikke interesseret i at fortælle hvem. Så vi er strandet her,« siger pressechef i Telia Rune Fick Hansen.

I brancheforeningen udelukker Ib Tolstrup, at teleselskaberne kan hente hjælp i juraen, selv der skulle være paragraffer til at hjælpe dem.

»I teorien er det muligt at starte en retssag i Mellemamerika. I praksis er det umuligt. Erfaring viser os, at der er enorme vanskeligheder og økonomiske omkostninger forbundet med det,« siger han.

Skifter nummer

Teleselskaberne kan spærre for numrene, men svindlerne kan blot skifte til et nyt nummer.

»Det er ligesom at fange kaniner. Det kan godt være at man fanger én, men der kommer bare en op ad et andet hul,« siger Ib Tolstrup.

Selskaberne kan også spærre for hele serier af numre for at forbygge problemet, men dermed risikerer spærringen at ramme uskyldige mennesker, der er afhængige af satelittelefoner.

Teleselskaberne har endnu ikke overblik over, omfanget af snyderiet, men forventer at det er faldende, efter at sagen er blevet omtalt i medierne.

Telmore er et af de selskaber, der har fået mange henvendelser fra kunder om de mærkelige opkald.

Afviser at tilbagebetale

»Det kan udmærket være over 400 af vores kunder, som har ringet tilbage«, vurderer pressemedarbejder Michael Koch.

Selskabet har sendt en advarsel ud til kunder med udlandstelefoni.

De uheldige kunder slipper dog ikke for regningen, oplyser Telmore, Telia og Sonofon. TDC har endnu ikke taget stilling til, om de vil lade deres kunder slippe for at betale.

faktaboks

Det skal du undgå

Ring ikke tilbage til telefonnumrene: +88 213213340 og +88 213213342.

Lad i det hele taget være med at ringe tilbage til et ukendt nummer, med mindre du forventer et opkald.

Hvis folk vil dig noget, kan de lægge en besked eller ringe op igen.

Kilde: TDC