Danskere nej tak: Slagteri hyrer østarbejdere

4. sep 2010
Masser af arbejdsløse danskere, men slagteri hyrer polakker for at presse tempoet op, lyder kritikken.

Der er fuld fart på knivene hos slagteriet Jutland Meat i Struer: Omsætningen er fordoblet, og den hollandske ejer Frans Stortelder hiver overskud på flere millioner kroner hjem hvert år.

Men det giver ikke job til de 150 arbejdsløse slagteriarbejdere i området. For Jutland Meat henter østarbejdere til sit slagteri i stedet for at ansætte danskere, fortæller de ansatte til Avisen.dk i dag.

Flertallet af de 180 slagteriarbejdere er nu fra Polen, Østtyskland og Rumænien.

”Jeg er knotten over, at vi har kvalificeret arbejdskraft, der kan gå ind på Jutland Meat, men de hellere vil have udenlandsk arbejdskraft,” siger Steen Hartmann Nielsen, der er formand for Fødevareforbundet i Midt/Vestjylland.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Udlændinge spørger ikke"

De lokale slagteriarbejdere blev fyret, da Danish Crown sidste år lukkede slagteriet i Holstebro. Staten betaler nu deres dagpenge, mens Jutland Meat betaler et rekrutteringsbureau for at hente østarbejdere til Struer, forklarer formanden.

”De ledige er meget frustrerede over det. De synes, det er mærkeligt, at de tager derop for at søge arbejde, men får at vide, at der ikke er noget. Og så lige bagefter ser de, at de hyrer udlændinge,” siger Steen Hartmann Nielsen.

Ejer Frans Stortelder ønsker ikke at kommentere kritikken fra de ansatte og fagforeningen.

"Efter min mening er der ikke noget at diskutere. Folk, der har en kommentar eller et problem, kan komme direkte til ledelsen med det," siger Frans Stortelder.

De ansatte på Jutland Meat, som Avisen.dk har talt med, fortæller, at østarbejderne er så bange for at miste deres job, at de går syge på arbejde og adlyder hver gang, chefen skruer tempoet op.

”Vi udlændinge spørger ikke, hvorfor det skal gå så stærkt,” siger en af de udenlandske arbejdere, som ikke vil have sit navn frem, fordi han frygter, at det vil koste ham en fyreseddel.

Flere skader

Jutland Meat har således forhøjet tempoet for de ansatte fra 240 grise i timen til 400 – uden de ansatte får mere i løn af den grund.

Og det kan være første skridt på vej til dårligere arbejdsforhold i slagteribranchen.

”Der er andre slagterier, der kigger nøje på, hvad der sker i Struer. Og vi ser det allerede nu, at de spørger, hvorfor må de slagte til lavere løn og flere svin?,” fortæller Steen Hartmann Nielsen.