Danskere er Europas største hængemuler

19. mar 2011
I en ny europæisk undersøgelse er danskere de mest pessimistiske. Vi tror ikke på nye jobmuligheder.

Tyskerne tror på det. Svenskerne tror på det. Men danskerne har ingen tiltro til nye jobmuligheder i 2011. Det viser en undersøgelse med mere end 8.000 respondenter, som Stepstone har foretaget i Europa.

45 procent af danskerne mener faktisk, at det er endnu sværere at finde job nu end i 2010, mens 35 procent ikke tror, der er sket nogen forandring. Kun 20 procent har tillid til, at der er en bedre chance for at få nyt job i 2011.

"Det er først nu, at vi kan spore en fremgang på det private jobmarked. Derfor er optimismen endnu ikke fulgt med den fremgang," siger Morten Heuing, der er administrende direktør i Stepstone.

Sammenlignet med Danmark tror hele 62 procent af svenskerne og 49 procent af tyskerne på bedre muligheder på jobmarkedet. Kun 15% af svenskerne og 18% af tyskerne forudser en forværring.

"I Sverige og Tyskland har der været fremgang i 2010. I Danmark er vi bagud på vækst og dermed tror vi endnu ikke på det," siger Morten Heuing.

De markante forskelle i undersøgelsen undrer Kirsten Kullberg, der er psykolog og rådgiver om forhold på jobbet.

"Modsat Tyskland og Sverige læner danskerne sig meget mere op af den amerikanske tankegang, der fokuserer mere på det negative," siger hun.

I virkeligheden er Danmark et lidt atypisk land i Norden.

"Vi har en anelse tungsind, selv om vi helst ikke vil indrømme det. Hyppighedsfrekvensen af depressioner er højere her," siger Kirsten Kullberg.

Sammen med franskmændene udgør Danmark den største skepsis blandt europæerne i undersøgelsen.