Danskere dumper jobindsats i kommunerne

11. nov 2009
Ledige bliver lammet af bureaukrati, lyder det. Venstre kalder det skræmmekampagne

På bare en måned har yderligere 9.000 danskere mistet deres job. Men de ledige får i dag en ringere hjælp til at finde nyt arbejde eller komme i uddannelse, fordi kommunerne har overtaget opgaven fra staten.

Det mener fire ud af ti danskere i en meningsmåling, som analysefirmaet Interresearch har lavet for A-kassen STA. Kun én ud af ti svarer, at de ledige, der er medlem af en A-kasse, får bedre hjælp hos kommunen.

"Det viser, at mange har eller kender folk, der har dårlige oplevelser med systemet. Og at danskerne ikke trot, det bliver bedre af, at kommunen skal tage sig af det," siger direktør Lars Christensen fra STA, der blandt andet har togpersonale som medlemmer.

Danskerne er blevet skræmt

Regeringen og Kommunernes Landsforening har stået alene med ønsket om at give kommunerne ansvaret for alle de ledige fra august. Den megen debat har gjort danskerne skeptiske, siger arbejdsmarkedsordfører Jens Vibjerg (V).

"Det overrasker mig ikke, fordi fagbevægelsen, arbejdsgiverne og oppositionen har bombarderet folk med budskabet om, at "uha, nu bliver det forfærdeligt"", siger Jens Vibjerg.

Men danskerne skal ikke være bekymret. For kommunerne får en masse fordele ved at få hele ansvaret, og det vil gavne de ledige, mener ordføreren fra Venstre.

Møder muren

STA-direktør Lars Christensen har ikke meget tiltro til Jens Vibjergs løfter. Han møder medlemmer, der mister modet i kommunernes jobcentre.

"Medarbejderne har travlt med bureaukratisk papirarbejde og har ikke tid til at lytte til de ledige. Konsekvensen er, at de ledige ikke bliver hjulpet videre, men i stedet møder en lukket mur," siger Lars Christensen.

Opgaven med at få ledige tilbage i arbejde er så stor en opgave for kommunerne, at et stort antalt har søgt hjælp hos A-kasserne under LO.

Læs: KL-formand raser over flirt med A-kasser