Danskere bruger udenlandske rugemødre

16. aug 2008
Familiestyrelsen får flere henvendelser fra danskere, der vil vide, hvordan reglerne er for udenlandske rugemødre. Især Indien er populært, da reglerne her er meget lempelige

Ikke alene er det billigt at købe en rugemor i Indien. Der findes ingen regler på området, kun et sæt vejledende retningslinjer.

Og lempelige regler, lave priser og engelsktalende læger er lige noget for udenlandske par, der ikke selv kan få børn - heriblandt danskere.

Ifølge dagbladet Information får Familiestyrelsen et stigende antal henvendelser fra barnløse danskere, der vil vide mere om reglerne for at bruge en udenlandsk rugemor. Der findes dog ingen tal på området.

- De vil gerne høre om, hvad de risikerer, og hvad der rent lovligt er ret og vrang, siger kontorchef Malene Vestergaard til Information.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Indien er blot et af de lande, hvor rugemødre er populære. Siden 2002 har det været fuldt lovligt at hyre en rugemor i Indien, men organisationer peger på, at kvinderne alene gør det, fordi de er fattige, og det er den eneste måde, de kan tjene penge på.

- Kvinderne gør det, fordi de ikke har noget valg. Det er ikke noget, de gør for at tjene lidt ekstra, det er den eneste mulige vej for dem. De bliver udnyttet økonomisk at et system, der på ingen måde yder dem beskyttelse mod at blive misbrugt, siger Sudha Sundararaman, der er generalsekretær for Indiens største kvindeorganisation, All Indian Democratic Women's Association, til avisen.

faktaboks