Danske soldater velsignes lige før kamp

15. jan 2012
Feltpræster lover danske kampsoldater Guds tilgivelse og trøst, før de bevæger sig ud i krigszonen. Det splitter nu både Forsvaret og Folkekirken.

Når en dansk kampsoldat i Afghanistan forlader lejren for at patruljere eller deltage i en større militær operation, har en kristen feltpræst i de fleste tilfælde velsignet ham kort forinden.

De særlige soldatervelsignelser skaber nu splittelse i både Forsvaret og Folkekirken.

"Kristendommen må ikke smelte sammen med krigen," siger biskoppen i Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen, der er feltpræsternes øverste chef.

Velsignelsen foregår typisk ved lejrens port og ligger i umiddelbar forlængelse af en officers militærbriefing. Her fremsiger feltpræsten den klassiske velsignelsestekst, som også bruges i kirken hver søndag.

Mange soldater knæler eller bøjer hovedet under velsignelsen, der sluttes af med, at feltpræsten først gør korsets tegn og dernæst kommer med et kampråb og slår sig selv på brystet to gange.

Det oplyser en række feltpræster og tidligere udsendte soldater, som Avisen.dk har talt med. Denne praksis fremgår også af en video samt privatfotografier fra danske lejre i Afghanistan, som Avisen.dk har fået adgang til.

Se video: Soldater i kampvogne får velsignelse

"Stol på Gud og hold krudtet tørt"

Det er hærprovst Thomas Beck, der har ansvaret for at rekruttere og uddanne de danske feltpræster. Han forsvarer soldatervelsignelserne, som ifølge ham selv har udviklet sig, siden danske soldater slog lejr i Helmand i 2006.

"Over for Gud er vi alle lige, og soldaten skal om nogen vide, at hvis han svigter i den opgave, som Folketinget har pålagt ham, så har han om ikke andet Guds tilgivelse," siger han.

Hærprovsten oplyser, at han - og flere andre feltpræster - afslutter deres velsignelse af de tungt bevæbnede soldater med følgende udtryk: "Stol på Gud og hold krudtet tørt." Det er et udtryk, der stammer fra en britisk hærfører, der blev født i 1559.

Se foto: Kampsoldater på knæ for Gud

Sjælesørger ikke officer

Soldatervelsignelserne får nu flere af landets biskopper til at reagere. Der er tale om en upassende sammenblanding af kristendom og krig, mener de.

"Feltpræsten skal alene være sjælesørger for soldaterne. Det er officerens job at opmuntre soldaterne til kamp. Hvis feltpræsterne bruger Guds velsignelse som motivation, misbruger de den," siger biskoppen i Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen.

Han vil nu sætte en undersøgelse i gang af de danske soldatervelsignelser.

"Feltpræsten skal være meget forsigtig, så han/hun ikke overskrider grænsen mellem at velsigne og motivere. Kristendommen må ikke smelte sammen med krigen," siger han.

Biskoppen i Viborg Stift, Karsten Nissen, kritiserer også velsignelserne.

"Naturligvis skal feltpræsterne være der, hvor soldaterne har brug for dem, men Folkekirkens præster må ikke blive en del af den krigsførende indsats. Deres job er at prædike og øve sjælesorg ikke at opildne soldater til kamp," siger han.

Også biskopperne i Haderslev og Odense mener, at velsignelserne af de danske soldater er gået for vidt.

Hærprovst: Ikke hellig krig

Feltpræsternes chef mener, at biskopperne overreagerer.

"Jeg kan godt forstå, at folk, der sidder hjemme i deres lænestol i trygge lille Danmark, tænker: UHA! Her skal vi passe på. Men der er ikke en eneste dansk soldat - det håber jeg i hvert fald ikke - der ser krigen i Afghanistan som en hellig krig," siger Thomas Beck

"Det er jo ikke nyttige idioter, vi velsigner. Det er kritiske og uddannede unge mænd," mener han.

Soldat: Malplaceret at velsigne i krigszone

"Jeg har aldrig mødt modstand fra officerer, hvad angår velsignelse før patrulje. Det er i øvrigt heller ikke noget, som vi pådutter nogen. Det er langsomt kommet af sig selv, siden vi kom til Helmand i 2006," forklarer Thomas Beck.

Hærprovsten undrer sig over, at kirkens øverste tager afstand fra velsignelserne.

"Det er mit indtryk, at stort set alle gerne vil have lyst velsignelsen, uanset hvilken tro de har. Moses er også en profet i Islam, og velsignelsen stammer fra Fjerde Mosebog," siger han.

De gode pløkker de onde

Lektor Hans Vium Mikkelsen, der efteruddanner præster på Teologisk Pædagogisk Center i Løgumkloster, er forarget over, at både hærprovsten og flere af hans feltpræster - ifølge Vium - ikke klart nok adskiller troen på Jesus Kristus og krigen mod Taliban.

"Der skal være helt rene linjer mellem ham, der forkynder, og krigeren," siger han.

"Når en feltpræst bliver en form for hærfører, så er der noget helt galt. Feltpræsten skal ikke være med til at gøre krigen til et computerspil, hvor de gode pløkker de onde. Det er dybt kritisabelt," siger Hans Vium Mikkelsen.

Avisen.dk ville gerne have haft en reaktion fra Hærens Operative Kommando, men her henviser en presseofficer til hærprovsten, der er hærens særlige rådgiver ’inden for det gejstlige område’.

Giv os din mening

Hvad mener du? Er feltpræsterne gået over grænsen? Eller er vi danskere blevet for religions-forskrækkede? Giv os din mening her eller på Facebook.

Klik her for at 'like' Avisen.dk på Facebook

Sådan velsigner danske præster

I den danske folkekirke bruger præsterne mest den såkaldte aronitiske velsignelse. Det samme gør sig gældende for feltpræsterne i Afghanistan.

Velsignelsen lyder sådan her:

"Herren velsigne dig og bevare dig.

Herren lade sit ansigt lyse over dig og være dig nådig.

Herren løfte sit ansigt/åsyn på dig og give dig fred."

Kilde: www.kristendom.dk