Ifølge Ekstra Bladet trækker Lego-milliardæren Kjeld Kirk Kristiansen sin bolig, Schelenborg Gods, fra i skat. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)

Danske rigmænd i skattefidus: Kræver minister ind i sagen

11. nov 2019
To af Danmarks rigeste, Kjeld Kirk Kristiansen og Anders Holch Povlsen, bor på godser, som de trækker fra i skat.

Ifølge skatteadvokat Michael Bjørn Hansen, er der gået lige lovlig meget fidus i den, når blandt andre stenrige Kjeld Kirk Kristiansen har flyttet sit underskudsgivende gods Schelenborg ind som et selskab i Kirkbi-koncernen, der ejer Lego.

LÆS OGSÅ: Jørgen Leth opereret i hjernen: Nu kan jeg gå igen

Michael Bjørn Hansen siger til Ekstra Bladet, at Kjeld Kirk Kristiansen ikke bør kunne trække godsets underskud fra, fordi godset drives som hobby og ikke erhvervsmæssig virksomhed.

- Ud fra en skattefaglig betragtning vil det være korrekt at foretage en undersøgelse af, om der er tale om en lystejendom, siger skatteadvokaten.

Fidusen får Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, til bede skatteminister Morten Bødskov (S) om at gå ind i sagen.

- Jeg vil spørge, om ministeren kan redegøre for afgrænsningen mellem hobbyvirksomhed og erhvervsmæssig virksomhed i denne her sammenhæng, for det her virker mærkeligt, siger Rune Lund til Ekstra Bladet.

LÆS OGSÅ: Folketingets direktør stopper

Bor på godset

71-årige Kjeld Kirk Kristiansen bor selv på godset, som ligger ved Martofte på det nordøstlige Fyn.

Michael Bjørn Hansen mener, at der er masser af prestige i rigmandskredse i at bo på et godt. Derfor kan man dybest set betragte det som en hobby.

Han mener, at myndighederne bør gå ind i sagen og undersøge godset.

- Hvis det var en lille mand, der drev et mindre landbrug med tilsvarende driftsresultater i en længere årrække, havde Skat for længst statueret lystejendom, siger han til Ekstra Bladet.

Ifølge Ekstra Bladet har Schelenborg Gods de seneste 15 år har haft underskud i millionklassen i 11 af årene.

Holch Povlsen bor også på gods

Ifølge avisen har den 46-årige Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen også indsat sit underskudsgivende gods, Constantinsborg ved Viby ved Aarhus, i sin virksomhedskoncern.

Constantinsborg har givet underskud hvert år de seneste 15 år, skriver Ekstra Bladet, og Michael Bjørn Hansen vurderer også her, at der er tale om lystejendom, og Anders Holch Povlsen bør derfor ikke kunne gøre brug reglerne om sambeskatning.

LÆS OGSÅ: Populær tv-vært afslører: Mit sværeste interview nogensinde