Søren Espersen (DF): - Det her skal standses af kongeriget. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

DF-profil raser: ”Det her skal standses”

11. dec 2019
Kinas krav til Færøerne om at vælge Huawei som leverandør til kommende et 5G-netværk viser et uhørt pres på hele rigsfælleskabet, lyder det fra begge sider af Folketingssalen.

Fra venstre til højre er de politiske reaktioner kraftige efter Berlingske tirsdag afslørede, at Kinas ambassadør truede med at droppe handelsaftale, hvis ikke telegiganten Huawei blev valgt som leverandør til Færøernes kommende 5G-netværk.

LÆS OGSÅ: Venstre-politiker skifter parti

Søren Espersen fra Dansk Folkeparti tager torsdag sagen op i Udenrigspolitisk Nævn. Han vil anbefale, at regeringen meddeler landsstyret, at man ikke skal acceptere Huawei som leverandør.

- Det her skal standses af kongeriget. Det er sikkerhedspolitik, det drejer sig om, og så kan vi ikke lukke et kommunistisk diktatur så tæt ind, siger Søren Espersen til Berlingske.

"Afpresning", "brutal magtpolitik" og "kongeriget skal aldrig bøje sig for Kinas trusler!" er bare nogle af de ord, som Venstres udenrigspolitiske ordfører Michael Aastrup Jensen bruger om afsløringen.

- Det betyder, at det, vi havde frygtet, er bekræftet. Nemlig at Huawei og den kinesiske stat er 100 procent koblet sammen. Det er jo den kinesiske stat, der blander sig og forsøger at presse Huawei ind, siger Michael Aastrup Jensen til Berlingske.

SF's Karsten Hønge siger til Berlingske, at det er "voldsomt at opleve en stormagt lave den slags pression over for en mindre nation", mens Rasmus Jarlov (K) mener, det skal stoppes og i et tweet skriver, at "det skal bremses i opløbet", så kineserne ikke vænner sig "til at bestemme".

LÆS OGSÅ: Firma konkurs: Nu blander kendt rigmand sig

Det kinesiske krav fremgår af en lydoptagelse, som er i den færøske tv-station Kringvarp Føroyas besiddelse. Ifølge Berlingske blev kravet fremsat over for Færøernes udenrigsminister, finansminister og lagmand.

Ifølge Berlingske fremgår det af lydklippet, at den færøske lagmand, Bárður Nielsen, afviste at blande sig i, hvem Føroya Tele valgte som leverandør.

Berlingske skriver desuden, at det af lydklippet fremgår, at det danske udenrigsministerium har nævnt for landsstyret, at det ifølge Forsvarsministeriet ville være bedst ikke at vælge Huawei som leverandør af et 5G-netværk.

Brugen af Huawei som leverandør af 5G-netværk er de seneste år blevet en politisk betændt sag. USA har anklaget Huaweis udstyr for at have "bagdøre", som den kinesiske regering kan benytte sig af.

LÆS OGSÅ: Drama i jysk firma: Ansatte får hjælp af rigmand