Danske lønmodtagere: NU tror vi på opsvinget

31. dec 2013, 09:30
Et flertal af danske lønmodtagere tror på økonomisk fremgang i 2014, viser ny undersøgelse.

Går du også med en god fornemmelse i maven? Så er du måske en af de godt 60 procent af danske lønmodtagere, der forventer en bedre dansk økonomi i 2014 med jobsikkerhed, øget forbrug og lønstigninger til følge.

I en ny undersøgelse, der er foretaget i 32 forskellige lande, har vikar- og rekrutteringsbureauet Randstad spurgt 400 lønmodtagere i hvert land, hvordan økonomien vil udvikle sig i netop deres land i 2014.

Undersøgelsen omfatter primært europæiske lande, men også lande som USA, Indien og Kina. Og her er danskerne blandt de mest optimistiske.

Hele to tredjedele af danske lønmodtagere forventer en forbedring af den økonomiske situation næste år, mens under en fjerdedel forventer en forværring.

Det placerer Danmark som det land, hvor færrest tror på økonomisk tilbagegang.

Professor Bo Sandemann Rasmussen fra Institut for Økonomi på Aarhus Universitet genkender den danske optimisme.

”Krisebevidstheden er lidt på retur uden at være helt aflyst alle steder. Folk regner med, at vi har nået bunden, og så kan det gå fremad nu,” siger han.

Positiv spiral

At danske lønmodtagere tror på et opsving, er i sig selv en god nyhed, mener Randstads HR Manager, Tine Ryg Cebrian. For det er netop det, der for alvor kan sætte skub i økonomien.

”Det vil få hjulene hurtigere i gang, at folk har en tro på, at det nok skal lykkes at få vendt økonomien. Hvis lønmodtagerne har det syn, får det os ind i en positiv spiral,” siger Tine Ryg Cebrian.

For når først folk tror på opsvinget, vil det automatisk komme, bekræfter professor Bo Sandemann Rasmussen.

”Det, der mest effektivt kan bære tingene fremad, er, at forbrugerne begynder at spendere nogle flere penge. Det vil de typisk gøre, hvis de tror på, at økonomien går fremad. Så kommer væksten, og så var der i virkeligheden god grund til at være positiv. Det er en selvopfyldende profeti,” siger han.

Og for at få krisen vendt er det helt afgørende, at netop folk i arbejde tror på fremgang, understreger professoren.

”Lønmodtagere er dem, der står for den største del af privatforbruget. Hvis ikke lønmodtagerne har en tro på, at det går fremad, så er det ikke så sandsynligt, at vi kommer til at se fremskridt,” siger Bo Sandemann Rasmussen.

Sortseere i Sydeuropa

Syd for grænsen er optimismen vendt til sortsyn. Især i flere sydeuropæiske lande, hvor krisen har ført til høj arbejdsløshed og stor gæld, er lønmodtagernes prognoser yderst dystre.

I både Spanien og Italien mener 55 procent, at økonomien forværres næste år, mens hele 75 procent af græske lønmodtagere har samme forventning.

Bo Sandemann Rasmussen vurderer, at sydeuropæernes dystre syn på fremtiden forstærkes af omfattende statslige spareøvelser.

”De har nogle gældsproblemer at tumle med, som vi ikke har i Danmark, og de har flere nedskæringer og skattestigninger end os. Derfor er det nok sværere for dem at være positive,” siger han.