Under halvdelen af danskerne er klar til at rejse for at få et mere interessant arbejde. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Danskerne er mindst villige til at rejse for jobbet - men det er ikke en dårlig ting

14. okt 2019, 06:00
Kun 37 procent af danskerne er villige til at rejse internationalt i forbindelse med deres arbejde, viser en ny undersøgelse. Men at tage arbejdet under armen og rejse ud i verden er ikke nødvendigvis en god idé, vurderer flere forskere.

Danskerne er nogle af dem, der har mindst lyst til at rejse til udlandet i forbindelse med arbejdet.

Faktisk er Danmark kun overhalet af Holland, hvor blot 31 procent af befolkningen er villige til at rejse for arbejdet, viser en årlig undersøgelse fra Randstad, der sammenligner arbejdsmønstre i 34 lande.

Tine Ryg Cebrian, der er HR-direktør i Randstad, kalder tendensen "ærgerlig". 

- Jeg synes, at man alt andet lige skal tage imod muligheden for at rejse med sit arbejde, hvis muligheden kommer, og det kan lade sig gøre. Hvis man tager springet til at arbejde i udlandet, så udviser man selvstændighed, modighed og man får erfaringer fra andre kulturer. Det kan give gode muligheder i ens fremtidige karriere, siger hun. 

LÆS OGSÅ: Direktør kan få flere års løn for få måneders arbejde

Men Thomas Bredgaard, der er forsker i arbejdsmarked ved Aalborg Universitet, mener ikke, at man kan tolke tallene som et stort problem. 

Han læser tallene som udtryk for, at danskerne er godt tilfredse i deres arbejde i Danmark. 

- Det kan tyde på, at danskerne har god jobtilfredshed og ikke ser nogen grund til at rejse til udlandet i forbindelse med deres arbejde, siger han.

At danskerne placerer sig lavt i forhold til andre lande i forhold til deres rejselyst, overrasker ikke Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom og vicedirektør i CEPOS.

Han mener, at den høje skat i Danmark har betydning for lønmodtagernes lyst til at rejse.

- Det er ikke mærkeligt, at det kun er 37 procent af danskerne, der er villige til at rejse internationalt i forbindelse med deres arbejde. Det er et offer at rejse meget, og dem, der har mulighed for det, er ofte højtlønnede, og så skal de både betale topskat og ofre tid med deres familie for at rejse meget, siger Mads Lundby Hansen.

Halvdelen af danskerne vil flytte for et arbejde

Ranstads undersøgelse viser også, at 49 procent af danskerne vil pakke tasken og flytte, hvis en mere interessant jobmulighed byder sig i enten ind- eller udland.

Det lyder muligvis af mange, men sammenlignet med de 34 andre lande i undersøgelsen, er danskerne som befolkning mindst villige til at rykke teltpælene op.

At Danmark også ligger i bunden i denne statistik, kan ifølge Tine Ryg Cebrian skyldes, at familiesammensætningen i Danmark er anderledes end i andre lande.

- I Danmark er det ofte begge parter i et forhold, der har en karriere. Det betyder, at hvis en af dem får tilbudt et job, så skal partneren være villig til at nedprioritere eller flytte sit eget arbejde også, forklarer Tine Ryg Cebrian.

Og det kan være problematisk, mener Mads Lundby Hansen fra CEPOS.

- At kun halvdelen af danskerne er villige til at flytte i forbindelse med deres arbejde, betyder i nogle tilfælde, at stillinger ikke bliver besat af den bedste kandidat og i værste fald slet ikke bliver besat. Og det er ærgerligt i en tid, hvor der er en vis mangel på arbejdskraft. Det koster samfundet velstand, fortæller han.

I Danmark er det ofte begge parter i et forhold, der har en karriere. Det betyder, at hvis en af dem får tilbudt et job, så skal partneren være villig til at nedprioritere eller flytte sit eget arbejde også.
Tine Ryg Cebrian, HR-direktør hos Randstad

Jonas Felbo-Kolding, der er arbejsmarkedsforsker ved CBS, er knap så kritisk. Han peger på, at den viden og erfaring, man får med sig fra et job i udlandet, ikke altid kan bruges til så meget på det danske arbejdsmarked,

Ifølge ham kan det diskuteres, hvilke kompetencer fra udlandet, man kan tage med tilbage til Danmark.

- Det kan nok være godt i en globaliseret verden, at vi arbejder mere internationalt. Men som det har set ud indtil videre, har arbejdsgiverne ikke sat ligeså stor pris på de tilegnede kompetencer, som vi kunne forestille os, fortæller han.

Han peger på, at det nok lyder smukt, at vi gerne vil sende mennesker ud i verden for at arbejde.

- Men det kræver bare, at vores arbejdsmarked herhjemme er gearet til at honorere og tage imod de kompetencer, man får på det internationale arbejdsmarked, siger Jonas Felbo-Kolding.