Danske håndværkere vil have norske tilstande

31. maj 2011, 22:45
Håndværksrådet og Dansk Byggeri støtter de økonomiske vismænd, der vil have forbudt køb af sort arbejde. Nye beregninger viser, at der er mange milliarder at hente hjem for skattefar, hvis danskerne gør som nordmændene.

I Norge er det slut med håndskrevne kvitteringer og kontanter hen over hækken, når håndværkeren skal betales.

Siden årsskiftet har det været forbudt for nordmændene at købe sort arbejde, og det er nu op til de norske forbrugere at bevise, at de er i god tro, når de betaler for nyt bad eller køkken. Hvis en forbruger, der er under mistanke for at snyde i skat, intet bevis har, kan både han/hun og håndværkeren blive straffet.

For at kunne hævde at have været i god tro skal nordmændene betale elektronisk. Uden en direkte betaling til sælgeren via netbank eller kreditkort vil de norske skattemyndigheder kunne sige, at køberen har været i ond tro. En håndskreven kvittering er altså ikke nok, hvis nordmanden på et senere tidspunkt får brug for at bevise sin uskyld i en skattesag.

I tirsdagens vismandsrapport, der anbefaler et forbud mod køb af sort arbejde, beskriver de økonomiske vismænd den norske model som "et skridt i den rigtige retning", og modellen falder også i de danske håndværkeres smag.

Kontanter er tit sorte

Hos Dansk Byggeri er der skulderklap til vismændene.

"Forslaget vil dels medføre et fald i betaling med kontanter for tjenesteydelser, som vil være med til at indskrænke vinduet for sort arbejde, idet der eksisterer en stærk sammenhæng mellem kontant betaling og sort arbejde," lyder det.

Nye beregninger fra Dansk Byggeri viser, at 30 procent af det sorte arbejde herhjemme bliver betalt kontant og har en værdi af knap 15 milliarder. De sidste 70 procent bliver betalt via gentjenester.

Lige gode om det

For et år siden efterlyste Håndværksrådet et forbud mod køb af sort arbejde, så også her tager ledelsen imod vismændenes anbefaling med kyshånd.

"Den nye rapport fra de økonomiske vismænd viser, at køberen af sort arbejde får en mindst lige så stor gevinst som sælgeren - faktisk en større - så i vores øjne er køber og sælger lige gode om ulovligheden," siger Frank Korsholm, politisk chef i Håndværksrådet, der repræsenterer 20.000 små og mellemstore virksomheder.

Han fortsætter:

"Vi kan ikke udrydde sort arbejde, men vi kan minimere det. Vi har mange ærlige håndværkere, og dem vil vi gå langt for at beskytte ved at skabe en ren branche."

Ingen undskyldning

Håndværksrådet mener, at den norske model vil have en stor opdragende effekt på de forbrugere, der i dag fristes af momsfrit arbejde.

"I den norske model er der ingen undskyldning. Efter lovændringen kan forbrugerne ikke længere være i tvivl om, at de gør sig til medskyldige i en eventuel ulovlighed, hvis de betaler kontant."

Skatteministeren siger nej

Skatteministeren har tirsdag afvist at følge vismændenes anbefaling. Han mener, at det vil være praktisk talt umuligt for SKAT at spotte og straffe de forbrugere, der køber sort arbejde. Sådan sagde Peter Christensen (V) til DR:

"Hvis man skal kunne håndhæve det, så kræver det et kontrolapparat, der går helt ind i folks hjem. Og ønsker vi sådan et samfund? Det gør jeg ikke som skatteminister."

Ingen Big Brother

Hverken SF eller Håndværksrådet mener, at der behøver at gå Big Brother i ordningen.

"Allerede i dag kan SKAT ved begrundet mistanke få tilladelse af Skatterådet eller en domstol til at tjekke kontobevægelser hos en virksomhed for at efterprøve, om der er beløb, der er gået udenom skattevæsenet, så den norske model behøver ikke at skade retssikkerheden," siger Jesper Petersen, SFs skatteordfører.

Frank Korsholm, politisk chef i Håndværksrådet, er enig:

"Vi forestiller os ikke, at SKAT skal drøne rundt på villavejene og stoppe op ved hver eneste trillebør. SKAT har allerede redskaberne, og de kan bruges, uden at hverken håndværkeren eller forbrugeren behøver at føle sig overvåget."

den danske model

Køb af sort arbejde er straffrit.

Salg af sort arbejde er strafbart.

Hvis du har snydt for under 250.000 i skat, risikerer du en bødestraf.

Hvis du bevidst har snydt for over 250.000 i skat, risikerer du en fængselsstraf.

Du kan læse mere om SKATS bødestørrelser her:

http://skat.dk/SKAT.aspx?oId=1781317&vId=0