De to danske fonde forklarer, at den store bonus til direktøren skyldes, at hans løn skal sammenlignes med lønniveauet i USA. Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Danske fonde forgylder chef med 200 millioner

24. sep 2019
To danske fonde står bag en lønpakke, der giver direktør i biotekselskab flere hundrede millioner kroner.

200 millioner kroner. 

Det beløb kan Craig Collard, der er direktør i biotekselskabet Veloxis, se frem til. Beløbet lander i hans lomme, fordi  Novo Nordisk Fonden og Lundbeckfonden har besluttet at forgylde ham gennem et bonusprogram. Det skriver Jyllands Posten

LÆS OGSÅ: Boris Johnson langer ud efter velbetalte topchefer efter kollaps

- Craig Collard har skabt værdi i selskabet. Jeg anerkender, at det er mange penge, men det er kun penge, han kan få, hvis han leverer varen og skaber værdi for aktionærerne, siger Lene Skole, adm. direktør i Lundbeckfonden, til avisen.

Novo Nordisk Fonden og Lundbeckfonden ejer lidt mere end 80 procent af selskabet Veloxis.

Biotekselskabet er børsnoteret i Danmark, men efter Craig Collards trådte til i slutningen af 2015, nedlagde man alle stillinger i Danmark for at rykke til USA.

I de to fonde forklarer man den store bonus med, at hans løn skal sammenlignes med lønniveauet i USA, og at det er afgørende at kunne tiltrække topfolk til at udvikle selskabet. Udover direktøren er også bestyrelsen blevet forgyldt.

Lønnen til selskabets bestyrelsesmedlemmer er så høj, at det er et direkte brud på anbefalingerne for god selskabsledelse, når det handler om aflønningen af bestyrelsen. 

Efter dødsulykke: Arbejds­tilsynet er lodret uenig med landmand