Amazon_bil_og_ansat_Kevin_Mohatt_Reuters_Ritzau_Scanpix
E-handelsgiganten Amazon søgte indtil fornylig efter analytikere, som kunne registrere ansatte, der forsøgte at organisere sig. Foto: Kevin Mohatt/Reuters/Ritzau Scanpix

Danske EU-politikere i kamp mod Amazons registrering af arbejder-organisering

10. okt 2020, 08:30
37 EU-parlamentarikere underskrev tirsdag et brev til Amazons CEO, efter to jobopslag har ført til stærk mistanke om overvågning af ansatte, der vil organisere sig, og af politikere.

Den globale e-handelsgigant Amazon har indtil september søgt to analytikere, der kan stå for registrering af ansatte, som forsøger at organisere sig, og af ”fjendtlige politiske ledere”. Dette kom frem igennem to jobannoncer.

Udsnit af den ene af Amazons to jobannoncer.

Det har ført til, at fire danske medlemmer af Europa Parlamentet sammen med 33 kolleger har skrevet under på et åbent brev til Amazons topchef, Jeff Bezos.

LÆS OGSÅ: Amazon søger to fagforenings-spioner

- Jeg mener, at det er fuldstændig afgørende, at vi sikrer respekten for lønmodtagernes rettigheder og retten til at organisere sig. Det er jo fuldstændigt uacceptabelt, hvad man hører, der foregår i Amazon, siger Nikolaj Willumsen, medlem af Europa Parlamentet for Enhedslisten, som er en af de danske EU-politikere, der har skrevet under.

Amazons kamp mod fagforeninger

EU blev involveret, da nogle af Europas største fagforeninger opfordrede Europa Kommissionen til at undersøge Amazons overvågning af ansatte, efter jobannoncerne blev offentligt kendt.

I brevet spørger EU-parlamentarikerne Jeff Bezos, om denne overvågning bevidst skal ramme fagforeningsfolk, Amazon-ansatte og politikere, som kan udtrykke kritik af virksomhedens behandling af deres medarbejdere.

Hele brevet - inklusive underskriverne- kan hentes som pdf her.

Derudover skriver politikerne, at de oplever et stigende antal advarsler omkring virksomhedens anti-fagforeningspolitik. Ansatte og fagforeningsfolk har fortalt, at de oplever modvilje mod arbejderorganisering, og at de går i konstant frygt for at blive fyret.

- Vi minder om, at foreningsfriheden og retten til at organisere sig er kerneværdier i Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO, red.). Det er ikke valgfrit, hvorvidt man vil respektere disse rettigheder, står der i brevet. ILO er FN’s organ for arbejdsmarkedsspørgsmål.

LÆS OGSÅ: Fagforeningsledere i opråb: Undersøg Amazon for spionage

I jobannoncen bliver arbejder-organisering, hate-grupper og terror sat i samme kategori.
Annoncerne blev fjernet fra hjemmesiden, efter det amerikanske nyhedsmedie VICE News publicerede en historie om dem.

Indtog på det nordiske marked

Danskere har længe kunnet købe varer gennem Amazons europæiske hjemmeside, men i august tog e-handelsplatformen det første skridt mod Norden. Virksomheden annoncerede nemlig sin ankomst i Sverige, hvilket nok vil ske indenfor det næste år.

- Det kan meget vel også komme til Danmark. Og der er det selvfølgelig meget afgørende, at vi står fast på retten til faglig organisering og retten til ytringsfrihed, både for ansatte og for folkevalgte politikere, siger Nikolaj Willumsen (EL).

LÆS OGSÅ: Udskældt firma tjener milliarder: Nu gør ansatte oprør

Han mener, næste skridt er at lægge et massivt pres på Amazon fra EU’s side, indtil de respekterer retten til at stå i fagforening:

- Det er fuldstændigt uacceptabelt, at det ikke er tilfældet i dag, og det har jeg kastet mine kræfter ind i, og heldigvis har jeg et godt samarbejde med kolleger fra andre lande, der deler det synspunkt.

Udover Nikolaj Willumsen (EL) har Margrete Auken (R), Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Marianne Vind (S) underskrevet brevet til Jeff Bezos.