Danske børn vil være buddhister

12. aug 2008
Danske børn helt ned til 10 år fascineres af buddhismen, fordi den dyrker lykken. Og så hjælper det, at mange kendte er buddhister

Teenageidolerne Orlando Bloom og Kate Bosworth er det. Ligesom Hummels direktør, Christian Stadil og komikeren Mia Lyhne gør det – bekender sig til buddhismen.

Og nu er trenden begyndt at brede sig til danske teenagere.

- Vi ser en spirende interesse for buddhisme blandt de helt unge. De er ikke mindst inspireret af de mange kendte både herhjemme og i USA, som kalder sig buddhister, siger ph.d. i religionshistorie og buddhismeforsker ved Aarhus Universitet, Jørn Borup.

For livsnydere

De seneste år er en lang række voksne danskere, kendte som ukendte, begyndt at dyrke buddhismen. Ligesom de unge er de tiltrukket af den østerlandske tro, fordi den er mindre streng og mere for livsnydere end flere andre religioner, vurderer Jørn Borup.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Buddhisme er som skræddersyet til tidsånden med fokus på individet, på selvudvikling og spiritualitet. Det betyder også noget, at det er ret uforpligtende at kalde sig buddhist – man ikke skal leve op til en masse krav og påbud som i kristendommen og islam, siger han.

Ekstern lektor i teologi ved Aarhus Universitet, Mogens S. Mogensen, er enig.

- Omkostningen ved at blive buddhist er heller ikke så stor som for eksempel ved at blive muslim. I dag ser mange nok islam som en 'farlig' religion, mens buddhisme er in, siger han.

Første ungdomsgrupper

Landets buddhistiske centre og organisationer mærker også den stigende interesse for religionen – børn og unge mellem 10 og 15 år er i løbet det seneste år begyndt at komme på flere centre.

- Den senere tid har vi fået en del henvendelser fra forældre, som har efterspurgt arrangementer for børn og unge. Der har typisk været tale om unge, som ikke ville konfirmeres som deres jævnaldrende, men som i stedet var interesserede i at lære mere om buddhisme,  siger underviser ved Phendeling, Center for Tibetansk Buddhisme i København, ani Tenzin.

Interessen har betydet, at centret i foråret oprettede en ungdomsgruppe, hvor børn og unge mellem 10 og 15 år lærte den buddhistiske tro at kende. En af dem er 14-årige Clara Luna Michéelsen fra Charlottenlund.

- Det føles bare som den rigtige religion for mig. Jeg kan godt lide, at der ikke er en masse krav, udover at man skal tænke positivt, også om dem, man ikke kan lide.

faktaboks

Buddhister i Danmark

Omkring 4.000-5.000 danskere er konverteret til buddhismen fra 1970 til 2005. Størstedelen i de sene teenageår og op til 40 år. Den senseste tid er børn helt ned til 10 år dog også begyndt at interessere sig for religionen.

I alt er der omkring 20.000-25.000 buddhister i Danmark, langt de fleste er herboende vietnamesere, thaier og tibetanere.

Der er mange forskellige retninger indenfor buddhismen, men de fleste danskere følger den tibetanske buddhisme, som den verdenskendte Dalai Lama er overhoved for.

Kilde: Aarhus Universitet

Vil du vide mere om buddhisme?

Læs »Theos rejse« fra 1999 af Catherine Clément. Roman særligt til unge om verdens religioner.

Læs »Hvordan staver man til gud?« fra 1996 af Marc Gellman og Thomas Hartman.

Meld dig til det næste kursus for unge i foråret 2009, som foregår på Phendeling - Center for Tibetansk Buddhisme, Nørregade 7B, 2.th. 1465 København K. Tlf. 40 59 45 08.