Danske agenter spionerede på toilettet

27. okt 2008
Det handlede ikke om at sætte aflytningsudstyr op på toilettet, men om at stjæle Nikita Khrusjtjovs afføring, da han var på besøg i Danmark.

Ifølge den nye bog fra Hans Davidsen-Nielsen 'Spionernes Krig' så gennemførte Forsvarets Efterretningstjeneste en noget bizar operation tilbage i 1964, da lederen af Sovjetunionen, Nikita Khrusjtjov, var på statsbesøg i København.

Efterretningstjenesten skaffede sig adgang til Khrusjtjovs afføring, skriver Jyllands-Posten.

Khrusjtjov kom på besøg i Danmark kun et halvt år efter mordet på John F. Kennedy, og derfor var den danske efterretningstjeneste i højeste alarmberedskab.

Man havde fra det amerikanske efterretningsvæsen hørt, at den sovjetiske statsleder var alvorligt syg, og derfor fik efterretningstjenesten hjælp af en blikkenslager til at pille ved kloakrørene på toilettet på det værelse, hvor Khrusjtjov boede under sit besøg, så afføringen landende hos spionerne.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Operationen lykkedes, men undersøgelserne tydede på, at Khrusjtjov var helt rask. Til gengæld blev han afsat som leder kort tid efter, at han kom hjem til Moskva fra besøget i Danmark.

-Newspaq

faktaboks