Dansk ulandsbank brugt til gigantsvindel

28. aug 2008
Dansk ulandshjælp bliver nu ramt af en gigantisk sag om svindel for over hundrede millioner kroner.

Alle danske skatteydere ejer nemlig 30 procent af Tanzanias største bank CRDB – en bank, der er blevet brugt til at malke landets statskasse for 125 millioner kroner. Svindlen er foretaget at Tanzanias nyligt afdøde nationalbankdirektør Daudi Balali.

I 2006 overførte nationalbankdirektøren selv de mange millioner til CRDB Bank, hvor vicedirektøren også er den dansle Danida-repræsentant Jens Ole Pedersen:

»Der blev overført 25 millioner dollar til en af vores kunder fra nationalbanken. Overførslen var så stor, at vi kontaktede nationalbanken for at høre, om det kunne være rigtigt. Meldingen fra dem var, at den var helt ok,« siger Jens Ole Pedersen til Nyhedsavisen.

CRDB Bank spurgte altså den korrupte nationalbankdirektør, der selv var i gang med at tømme statskassen:

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

»Men vi kunne jo umuligt vide, at han var en som forsøgte at svindle,« siger Jens Ole Pedersen.

Den kolossale svindel var i går ikke blevet indberettet til Danida og Rigsrevisionen. Og den er således ikke en del af de 244 svindelsager for godt 176 millioner kroner som Nyhedsavisen og TV 2 har afsløret.

Sager som udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) i dag skal redegøre for ved et samråd i Folketinget.

Her vil hun også blive spurgt til, hvorfor den Danida-ejede bank ikke selv satte en stopper for millionsvindelen.

Ubegribeligt

»Det er mig helt ubegribeligt, hvordan en bank, der er en del af dansk ulandshjælp ikke får forhindret, at den bliver brugt til misbrug for så store summer. Ministeren optræder også her som en blind mand med stok,« siger udviklingsordfører Ole Hækkerup (S).

Og Frank Aaen fra Enhedslisten, der i dag vil slå til lyd for at sende ministeren i Rigsrevisionen, forstår slet ikke, hvorfor Danmark ejer en kommerciel bank i Tanzania.

Ifølge CRDB Bank er den danske andel 600 milllioner kroner værd. »De penge kunne vi da godt bruge på danske sygehuse,« siger Dansk Folkepartis Peter Skaarup.

Mens ordfører Karsten Lauritzen fra Venstre på vegne af ministeren kalder sagen: »Meget uheldig.«

faktaboks