- Deres udfordringer forsvinder jo ikke, fordi vi kalder dem noget andet. Vi beder jo heller ikke lægerne om pludselig at erklære alle med astma for raske uden at undersøge dem først. Det giver ingen mening, siger Mads Bilstrup Foto: Lisbeth Holten

Raser over Dansk Industri: Kig op fra regnearkene

18. sep 2019
Dansk Industri vil have flere kontanthjælpsmodtagere visiteret som jobparate. Det giver ingen mening, mener Dansk Socialrådgiverforening.

Fremtiden skal finansieres, og det skal ifølge Dansk Industri (DI) ske ved at få flere i job.

Et af de forslag, som organisationen præsenterede på sit årlige, stort anlagte topmøde, går på, at kontanthjælpsmodtagere som udgangspunkt skal vurderes til at være jobparate.

LÆS OGSÅ: Dansk Industri: De svageste ledige SKAL være parate til at tage job

Men det forslag giver man ikke meget for i Dansk Socialrådgiverforening.

- Deres (kontanthjælpsmodtagernes, red.) udfordringer forsvinder jo ikke, fordi vi kalder dem noget andet. Vi beder jo heller ikke lægerne om pludselig at erklære alle med astma for raske uden at undersøge dem først. Det giver ingen mening, siger formand Mads Bilstrup i en pressemeddelelse og opfordrer samtidig DI til at kigge mindre på regnearkene og mere på virkelige mennesker.

Forslaget er en del af DIs 2030-plan, Sammen skaber vi grøn vækst, der blandt andet indeholder arbejdsgiver- og erhvervsorganisationens forslag til, hvordan arbejdsmarkedet skal styrkes.

A4 Nu skrev tirsdag om forslaget, der fik en ikke ligefrem begejstret modtagelse af SFs beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge.

- Hvad fanden ved de om socialpolitik? Det er en arrogance og en hån mod mennesker at sidde der ved sit skrivebord i København og tro, man ved bedre. Vi må stole på, at de mennesker, der arbejder på jobcentrene, gør deres arbejde, sagde Karsten Hønge i den forbindelse til A4 Nu.

En særlig indsats

Og forslaget falder altså heller ikke i god jord hos Dansk Socialrådgiverforening. Fagforeningen, der organiserer 18.000 medlemmer, mener, at DIs forslag er “helt misforstået”.

- Så sent som i juni havde DI selv en nyhed om, at antallet af kontanthjælpsmodtagere er det laveste i ti år. Det viser jo, at de, der kan, tager et arbejde. Og de, som ikke er jobparate, har typisk store udfordringer - sociale problemer, psykiske og fysiske lidelser, siger Mads Bilstrup.

LÆS OGSÅ: Mette F afslører nyt om lov: - Skal være på plads inden jul

I stedet for at visitere kontanthjælpsmodtagerne som jobparate mener socialrådgiverformanden, at de i stedet skal have en særlig indsats fra socialrådgivere og andre faggrupper, der skal hjælpe dem med at håndtere deres udfordringer for at kunne vende tilbage til arbejdsmarkedet.

- Det kan være den midaldrende familiefar, der lider af gigtsmerter og har fået en dyb depression efter tabet af sin kone. Eller den enlige mor i midten af 30erne uden uddannelse, som har social angst og et barn med ADHD, siger Mads Bilstrup og fortsætter:

- Vi har efterhånden en overvældende mængde dokumentation for, at der ikke kan presses mere arbejdskraft ud af den gruppe, der stadig er på kontanthjælp. Det handler jo også om værdier. Mange taler om økonomisk ansvarlighed, men social ansvarlighed er lige så afgørende. Egentlig forstår jeg slet ikke, at vi skal have den her diskussion igen, for den tager fokus fra det sociale arbejde, som faktisk kan gøre en forskel, slutter Mads Bilstrup i pressemeddelelsen.