Dansk serber: Karadzic er uskyldig

23. jul 2008
Skuespilleren Slavko Labovic, kendt fra Pusherfilmene, forsvarer Radovan Karadzic som er anholdt for folkemord og etnisk udrensning.

Den tidligere præsident for de bosniske serbere, Radovan Karadzic, er en helt. Og han er uskyldig i de anklager om krigsforbrydelser og etnisk udrensning, som han kommer til at stå over for i FN's krigsforbryderdomstol.

Det mener i hvert fald den dansk-serbiske skuespiller Slavko Labovic, som er kendt fra Pusher-filmene, hvor han spillede muskelmand for narko-bagmanden Milo.

Karadzic blev anholdt fredag i Serbien, men ifølge skuespilleren er der ikke beviser for, at han har givet ordre til- eller været vidende om den etniske udrensning af muslimer under krigen i Eks-Jugoslavien.

- Da jeg hørte, at han var blevet anholdt, var det en af de værste nyheder i mit liv. Han er en helt, ikke en krigsforbryder, siger Slavko Labovic.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

En af de centrale anklager mod Karadzic er den massakre, som ifølge krigsforbryderdomstolen fandt sted i byen Srebrenica og kostede omkring 8.000 muslimske mænd og drenge livet.

Men Slavko Labovic mener ikke, at det er blevet bevist, hvad der skete.

- Jeg savner en helt objektiv undersøgelseskommission, som kan efterforske, hvad der skete, og under hvilke omstændigheder det skete, hvis det er foregået. Kommissionen skal være anerkendt af serberne for at undgå manipulation, siger den 44-årige skuespiller.

Ifølge ham er der usikkerhed om selve antallet af omkomne, som ifølge ham svinger i medierne mellem 4.000 og 8.000 dræbte .

Han slår dog fast, at der er begået krigsforbrydelser med henvisning til de fundne massegrave efter krigen, der sluttede i 1995.

- Dem, der har begået krigsforbrydelser, skal for en domstol og straffes. Det er meget vigtigt for mig at sige. Jeg forsvarer Karadzic, fordi jeg ikke tror på, at han er skyldig i krigsforbrydelser. Ikke fordi jeg er ligeglad med krigsforbrydelser. Jeg nægter at tro på, at Karadzic har været involveret i det, siger han.

Slavko Labovic er også formand for Den serbiske forening i Danmark, der repræsenterer omkring 500 herboende serbere.

Han kom til Danmark som ni-årig, med sin familie som gæstearbejdere og mener i dag, at anholdelsen af Karadzic er en politisk anholdelse, og at den tidligere præsident er dømt på forhånd.

Han mener i stedet, at Karadzic bør betragtes som en serbisk helt, fordi han ifølge skuespilleren beskyttede sit folk imod at blive etnisk udrenset, som det skete for andre serbere i regionen, blandt andet i Kroatien.

Han frygter nu, at anholdelsen af Karadzic vil udløse en gradvis svækkelse af Serbien og i værste fald ende med en opløsning af det serbiske parlament, som vil blive underlagt muslimsk styre.

 Fakta: Det er Karadzic anklaget for

faktaboks