Det er "bullshit", det Mads Langer siger om adhd, siger journalist og får opbakning fra psykolog. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)

Dansk sanger i shitstorm efter interview: ”Bullshit fra ende til anden”

17. jan 2020, 18:26
Der er masser af stigmatiserende forestillinger om årsager til ADHD, og der er ikke belæg for Mads Langers udlægning af årsagen til ADHD.

I "Go' morgen Danmark" på TV 2 sagde hitmageren Mads Langer, at han muligvis slap for diagnosen ADHD, fordi hans skoleinspektør var rummelig og gav ham de rammer, der skulle til for at kunne løse sine skoleopgaver, skriver DR.

LÆS OGSÅ: Forsker: Mændene står i kø for at få sundhedstjek

Han tilføjede, at samfundet ikke er bygget op på en måde, hvor pauserne bliver en del af vores liv, og at han tror, at vi som mennesker er skabt til pauser og til fordybelse.

- Det er det, der er brug for, når man taler om små drengebørn. Der er brug for, at de bliver set, sagde Mads Langer.

De udtalelser falder ikke i god jord hos journalist Søren K. Villemoes. Han mener, det er nonsens.

- Jeg ved, at jeg taler på vegne af mange forældre til ADHD-børn. At de ikke gider at høre mere på folks hjemmelavede, små pseudo-samfundskritiske klichéer, hvor de bruger vores børn som spydspids for deres nonsens, siger han.

I et opslag på Facebook skriver Søren Villemoes blandt andet: "Så stop dog, for helvede! Det er simpelt: Erkend jeres uvidenhed. Respekter fagkundskaben. Og bland jer udenom."

Og overfor DR Nyheder uddyber han sin kritik.

- Du aner ikke, hvor mange åndsvage teorier folk har om ADHD, og de ved ingenting. Og det er altid et eller andet ævl om, at det nok i virkeligheden er samfundets skyld, eller at det er forældrene, der ikke har opdraget deres børn godt nok, eller givet dem nok opmærksomhed. Og det er bare bullshit fra ende til anden, og vi gider ikke høre det pis mere.

LÆS OGSÅ: Dansk rigmand forærer sin herregård væk

Anne-Mette Lange, klinisk psykolog på Institut for Klinisk Medicin - Børne- og Ungdomspsykiatri på Aarhus Universitet, siger til DR, at der er ingen forskning som viser, at årsagen kan være, at et barn ikke får pauser nok i hverdagen eller ikke bliver set nok.

- Det har vi ikke noget belæg for at sige, at det skulle være tilfældet. ADHD er den børnepsykiatriske forstyrrelse, der er mest gennemforsket. Og det er aldrig poppet op i min litteratursøgning, og jeg har aldrig hørt om, at det var det, der skulle være problemet.

Hun tilføjer, at der der er masser af stigmatiserende forestillinger om årsager til ADHD.

LÆS OGSÅ: Morten Messerschmidts søster dræbt: Nu fortæller han om tabet

Jeg starter min dag dybt indigneret. Jeg sad nemlig og så en eller anden sangskriver ved navn Mads Langer i Go' Morgen...

Slået op af Søren K. VillemoesOnsdag den 15. januar 2020