Millionær Djaffar Shalchi er bekymret over, at for få har for meget. Derfor bruger han store summer på velgørenhed. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Dansk millionær blander sig i amerikansk valgkamp: "I fucking Danmark tilbyder vi et universelt sundheds­system"

7. nov 2019
Mangemillionær Djaffar Shalchi er optaget af at gøre det amerikanske sundhedsvæsen tilgængeligt for alle amerikanerne.

Den dansk-iranske iværksætter og bygherre Djaffar Shalchi er mangemillionær. Men han er også filantrop og har doneret over 200 millioner kroner til humanitære projekter.

LÆS OGSÅ: Afsløring: Timeløn på 58 kr. holder el-løbehjulsbranche kørende

Hans sult efter at fordele jordens rigdom på flere hænder, får ham nu til at gå ind i den amerikanske valgkamp, skriver Berlingske.

Selvom det amerikanske præsidentvalg først finder sted til november 2020, er der fuld gang i kampagnerne særligt for primærvalgene, hvor partierne vælger deres præsidentkandidat. Primærvalgene bliver skudt i gang i Iowa februar 2020.

Amerikanernes ret til sundhedsydelser er et af de emner, der skiller vandene. Og det er netop den debat, som Djaffar Shalchi har kastet sig ind i.

Reagerede på TV-debat 

Et indslag i et TV-program satte det hele i gang. I programmet ’Real Time with Bill Maher’ høvlede den amerikanske TV-kendis og rigmand Donny Deutsch den demokratiske senator Elizabeth Warrens planer for et universelt sundhedssystem ned.

Donny Deutsch ønskede på ingen måde at blive til ’fucking Danmark’ , lod han seerne forstå.

Hvem er Djaffar Shalchi?

Født i Teheran i Iran i 1961

Bygningsingeniør 1988

Ejendomsudvikler via Arca Bolig

Stifter af fonden Human Act

Den udmelding provokerede Djaffar Shalchi i en sådan grad, at han efterfølgende satte sig ned og skrev et brev til Donny Deutsch.

”I fucking Danmark investerer vi per person i sundhedssystemet næsten halvdelen af det, der investeres i USA. Trods vores lave forbrug er vores forventede levealder højere, vores børnedødelighed er lavere, og vores generelle sundhed er meget bedre end i USA. I fucking Danmark tilbyder vi et universelt sundhedssystem af høj kvalitet til alle borgere – modsat USA, som tilbyder systemer, der er baseret på profit, og som dermed lader millioner af dine landsmænd "vælge" at være forsikringsløse samt lader hundredtusindvis af andre "vælge" at blive forsikrede, men fattige”, skrev millionæren i brevet ifølge Berlingske.

På vej til USA

Brevet har fået stor opmærksomhed i flere amerikanske medier, hvor man især hæfter sig ved, at Djaffar Shalchi inviterer Donny Deutsch til Danmark for at lære om vores sundhedssystem.

Foreløbigt er det dog Djaffar Shalchi, der tager turen over Atlanten. Han fortæller til Berlingske, at han har tætte kontakter til Elizabeth Warrens økonomiske rådgivere, og at han skal til et møde med nogle amerikanske rigmænd i december. Målet er at råbe politikerne op.

Hvis det var Djaffar Shalchi, der bestemte i USA, skulle der aftales en beskatning af personer med en formue på over 30 mio. dollar med tre procent. Det er en model, som den amerikanske senator Bernie Sanders er varm fortaler for.

Det er ikke kun amerikanske samfundsforhold, der optager Djaffar Shalchi. Han ønsker også et mere lige Danmark. I maj sagde han til A4 Nu, at idéen om, at velstanden løber nedad til befolkningen, hvis de rige bliver rigere, er forkert. Derfor vil han have indført en ny formueskat.