Dansk Metal: Sammen kan vi sikre fremtidens arbejdskraft

Torben_Poulsen_og_Henrik_Stilling_Metal
Torben Poulsen, Hovedkasserer i Dansk Metal (t.v.), og Henrik Stilling, Formand for Metal Hovedstaden Foto: Dansk Metal
21. jan. 2020 11.30
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

DANMARK VIL I FREMTIDEN mangle faglært arbejdskraft. Samtidigt vil vi have et stort overskud af ufaglært arbejdskraft. Løsningen? Virksomhederne skal ansætte flere voksenlærlinge.

LÆS OGSÅ: Markant udmelding fra minister: Sundhedstjek skal rulles ud på alle landets arbejdspladser

Mange af os har prøvet at blive afskediget. Eller også kender vi en, der har prøvet det. Tæppet, der pludseligt bliver revet væk under én. Usikkerheden om fremtiden og måske også om ens økonomi. Det er ikke rart.

Mens faglærte og personer med videregående uddannelser relativt hurtigt finder et nyt job, står det anderledes til for ufaglærte. Uden papirer på ens kompetencer kan det nemlig være vanskeligt at lande et nyt job. Og det bliver bestemt ikke lettere i fremtiden.

Hvis bare nogen af de 130.000 kunne få tilbudt muligheden for at komme i voksenlære, vil det kunne forbedre de offentlige finanser
Torben Poulsen, Hovedkasserer, Dansk Metal, og Henrik Stilling, formand, Metal Hovedstaden

Prognoser fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at Danmark i 2025 vil have et overskud af ufaglært arbejdskraft på op imod 110.000 personer. Dette samtidig med, at vi alene inden for industrien vil mangle omkring 30.000 faglærte.

En sådan ubalance vil ikke bare være til stor frustration for de mange ufaglærte, der vil risikere at blive efterladt i et jobmæssigt ingenmandsland. Det vil også være skidt for samfundet. Ubalancerne kan nemlig hurtigt udvikle sig til blødende huller i nationalregnskabet.

DERFOR ER DET helt afgørende, at vi benytter det økonomiske opsving til at opkvalificere flere voksne ufaglærte til faglærte, så de også har forudsætningerne for et job fremover. Og her kan flere virksomheder med fordel gøre brug af voksenlærlingeordningen.

LÆS OGSÅ: Fagforbund vil skaffe flere faglærte til virksomheder i nød

Voksenlærlingeordningen er nemlig ikke bare en gevinst for den enkelte voksenlærling, der får papirer på sine kompetencer, samtidig med at de kan få en løn, der sikrer dem rammen for et godt voksen- og familieliv. Det er også en gevinst for virksomhederne.

Opkvalificeringsforløbet fra ufaglært til faglært bidrager til, at virksomheden får adgang til netop den arbejdskraft, som de står og mangler, og de får endda et solidt tilskud til lønnen undervejs.

I Region Hovedstaden er der ca. 130.000 personer, som enten ikke har en uddannelse, har en forældet uddannelse, eller har en uddannelse, men har været ledige over seks måneder. Hvis bare nogen af de 130.000 kunne få tilbudt muligheden for at komme i voksenlære, vil det kunne forbedre de offentlige finanser.

LÆS OGSÅ: Flere hundrede håndværkere til OK20-stormøde: 'Folk forventer sig meget den her gang'

F.eks. viser en undersøgelse af AE, at statskassen vil kunne forbedres med hele 3 mia. kr., hvis 2.000 ufaglærte fik en faglært uddannelse. Det er penge som f.eks. kan bruges på at realisere ønsket om tidlig tilbagetrækning eller styrke dagpengesystemet.

Vores opfordring til alle interesserede medarbejdere og virksomheder i København skal derfor lyde: Tag kontakt til din lokale fagforening eller a-kasse og hør mere om mulighederne. Vi hjælper gerne med at finde en egnet virksomhed eller voksenlærling.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].