DS_billede_til_BIO1.jpg
Når man tilhører den rigeste procent af befolkningen, så triller pengene ind, siger Djaffar Shalchi. Han går ind for en ny formueskat. Foto: Privatfoto.

Dansk mangemillionær: "Vi rige betaler alt for lidt i skat"

13. jul 2019, 17:15
FIK DU LÆST? Idéen om, at velstanden løber nedad til befolkningen, hvis de rige bliver rigere er forkert. Det mener iværksætteren og bygherren Djaffar Shalchi, som vil indføre en ny formueskat.

Denne artikel blev bragt første gang 23. maj 2019. Mange var glade for at læse den, og derfor bringer vi den igen. 

Da Djaffar Shalchi voksede op i 1970'ernes Danmark med en enlig mor og fire søskende fra Iran, oplevede han et velfungerende velfærdssamfund, der bød familien velkommen. Det skabte det fundament af tryghed, som gjorde det muligt for ham at klare sig godt som bygningsingeniør, bygherre og iværksætter.

LÆS OGSÅ: It-millionær: Skide misundelse er ved at ødelægge vores smukke au pair-ordning

I dag har han af taknemmelighed betalt en del af sin store formue tilbage - godt 200 millioner kroner - til velgørendenhed gennem fonden Human Act.

- I 1970’erne blev man virkelig taget godt imod. Både når vi gik på gaden og af myndighederne. Der var mere positiv kontakt med samfundet. Jeg fik blandt andet mulighed for at komme på efterskole i Rønde. Alt var muligt dengang. Det var et rigtigt velfærdssamfund, erklærer iværksætter og bygherre Djaffar Shalchi.

Discount-velfærd

Han elsker stadig Danmark, men synes, at meget går den gale vej:

- Der er sket et enormt værdiskred. Vores samfund er blevet meget rigere siden dengang, men vi er stille og roligt blevet et discount-velfærdssamfund. Sidste år søgte 40.000 om julepakker, og vi har 65.000 fattige børn i Danmark, siger han.

Når man tilhører top 1, så triller pengene ind. Det er let at tjene penge, når du har penge. Det er derimod svært at arbejde sig op.
Djaffar Shalchi, iværksætter og mangemillionær.

Djaffar Shalchi har det særligt svært med, at der side om side med luksusbiler, superyachter og enorm rigdom findes hjemløse, der sover på gaden og gamle mennesker, der behandles dårligt, fordi der ikke er ressourcer nok i ældreplejen. Og så frygter han en snigende privatisering:

- Vi har privathospitaler – det havde vi sgu ikke i 1970’erne. Og flere privatskoler, som koster penge. Har du rige forældre, så går det nok, men er du født i en ghetto, så hænger du fast der, fordi der er skåret ned på alt. Uligheden er løbet løbsk, fortæller han.

De rigeste danskere er blevet meget rigere

Mens de rigeste danskere – den ene procent, der tjener mest – i begyndelsen af 1990’erne havde en andel af danskernes samlede indkomst på omkring syv procent, tegner de sig nu for 11 procent. En stigning på 57 procent.

Danmark i dag på niveau med England, mens den rigeste procent i både Sverige og Norge ligger på omkring otte procent af de samlede indkomster. 

Kilde: Tænketanken Kraka i samarbejde med konsulentvirksomheden Deloitte.

Årsagen er både en grådighed, der ifølge Djaffar Shalchi findes i alle mennesker, men også en politisk og økonomisk tankegang, der tog sin begyndelse i 1980'erne med Ronald Reagan i USA og Margaret Thatcher i England.

- Den der "trickle down-filosofi" med, at hvis man lader de superrige blive endnu rigere, så løber velstanden nedad til resten med flere arbejdspladser og så videre. Det holdt jo slet ikke. Det er godt for os med rigtig mange penge, men ikke for folk med almindelige job.

Kapitalismen er blevet for smart

I foråret deltog Djaffar Shalchi i en tv-debat med daværende økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der som medlem af Liberal Alliance er ivrig fortaler for lavere skatter. De to var ikke enige - selvom Djaffar Shalchi ville nyde godt af både lavere selskabsskat, afskaffelse af arveskatten og en fjernelse af topskatten: 

- Uligheden er eskaleret siden 1980’erne, hvor den liberalistiske tankegang slog igennem. Dengang var man oppe på 85 procent af den sidst tjente krone for dem, der havde mest. Jeg tror, vi skal tilbage til dengang, hvor de rige betalte en fair del, siger han og henviser til, at flere erhvervsledere på det seneste har advaret mod uligheden:

- Den rå kapitalisme er blevet alt for smart. Hvis du følger med i amerikanske medier, kan du se, at top 1-procenten (den rigeste procent af befolkningen, red.) er bekymret over udviklingen, for det bliver ikke ved med at gå. Uligheden er ude af kontrol, når 26 mennesker ejer ligeså meget som 3,8 milliarder mennesker tilsammen.

Herhjemme har vi 10 dollar-milliardærer med en samlet formue på over 300 milliarder kroner. Jeg tror godt, de kunne bidrage mere.
Djaffar Shalchi, iværksætter og mangemillionær.

I USA har 2.200 individer formuer for 9.000 milliarder dollars ifølge det amerikanske erhvervsmagasin Forbes.

- Herhjemme har vi 10 dollar-milliardærer med en samlet formue på over 300 milliarder kroner. Jeg tror godt, de kunne bidrage mere. Så siger Socialdemokratiet, at de har fundet sølle tre milliarder til at sende folk tidligere på pension. Det er uambitiøst.

Vi hører tit, at skatten er for høj – særligt topskatten. Og at det skader samfundet. Hvad tænker du om det?

- At de velstillede bliver hårdt beskattet er direkte bullshit. Er du i top 1-procent, så eskalerer din formue bare, uden du behøver lave ret meget. Det er sådan nogle som mig. Det, jeg appellerer til, er, at alle os, der er superrige, kommer frem nu. Hvis vi vil bidrage noget mere, kan vi skabe en stor forandring, uden at vi mister mere end nogle få procent.

Vred over riges lobbyisme

For et par år siden gik flere af de største familieejede virksomheder herhjemme sammen om en kampagne for at sænke deres arveafgift. Det lykkedes. Den blev sænket fra 15 til fem procent. Til stor irritation for Djaffar Shalchi:

- Den lobbykampagne fik mig op i det røde felt. Nogle få familier fik ændret skattelovgivningen gennem lobbyisme. Og det sker i et demokratisk og ikke-korrupt land som Danmark. Jeg tror ikke, at den almindelige lønmodtager er med på, hvad der foregår, siger Djaffar Shalchi.

I foråret deltog han i Debatten på DR2, hvor en ung elektriker sagde, at han havde lyst til "at vende det hele på hovedet".

- Det kan jeg godt forstå. Nok må være nok, vi må simpelthen fordele goderne på en bedre måde. Når vores samfund bliver rigere, så skal dem i bunden også kunne mærke det.

Men Danmark er jo et af de mest lige samfund i verden?

- Ja, vi har heldigvis stadig et velfærdssamfund, selvom det var bedre tidligere. Men derfor skal vi ikke hvile på laurbærene eller sammenligne os med Uganda eller Sudan. Hvordan går det med de svageste i vores samfund? Ikke godt nok, når vi diskuterer, om der er 60.000 eller 65.000 fattige.

Ny formueskat

Djaffar Shalchi er bange for, at øget ulighed betyder, at det bliver sværere at arbejde sig op. Og i sidste ende er han bange for polarisering og utryghed:

- Jeg frygter præcis det, som den unge elektriker sagde i Debatten. En større ulighed fører til større usikkerhed. Mit budskab til eliten er: Hvis vi skal have et dejligt og trygt samfund igen, så må vi vise lederskab på en god måde og fordele goderne bedre.

Nogle få familier fik ændret skattelovgivningen gennem lobbyisme. Jeg tror ikke, at den almindelige lønmodtager er med på, hvad der foregår.
Djaffar Shalchi, iværksætter og mangemillionær.

Risikerer vi ikke, at de mest velstillede og virksomhederne vil flytte, hvis vi hæver skatterne i Danmark?

- Det snak har jeg hørt på de sidste 30 år. Det er skræmmekampagne. Du forlader ikke dit fædreland, fordi du skal betale 2-3 procent mere i skat. Liberal Alliance siger det igen og igen og igen – men derfor er det ikke rigtigt, erklærer iværksætteren.

Formuerne er enorme herhjemme og virker som en motor for stigende ulighed, mener Djaffar Shalchi. Han vil gerne – som den franske økonom Thomas Piketty - flytte mere beskatning fra arbejde til formue.

- Min pointe er simpelthen, at den finansielle sektor, de store firmaer og de superrige skal betale mere. Vi kan starte med en formueskat på 1 procent for de rigeste. Jeg vil også gerne have en mindsteskat for virksomheder i EU. Når man tilhører top 1, så triller pengene ind. Det er let at tjene penge, når du har penge. Det er derimod svært at arbejde sig op.

Hvem er Djaffar Shalchi?

Født i Teheran i Iran i 1961

Bygningsingeniør 1988

Ejendomsudvikler via Arca Bolig

Stifter af fonden Human Act