- Personligt tror jeg på at pålægge verdens rigeste personer en formueskat på 1 pct. Folk som jeg har råd til det, det vil ikke skade os, og det vil gøre en enorm forskel, siger Djaffar Shalchi. (Arkivfoto) Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Dansk mangemillionær: De rigeste skal betale for coronakrisen

13. jul 2020, 11:33
En gruppe af millionærer slår i et åbent brev på tromme for en mere fair fordeling af verdens rigdom, der skal sikre, at samfundene igen kommer på fode efter coronakrisen. En dansk rigmand er blandt underskriverne.

De rige skal have penge op af lommen og betale en del af regningen for den økonomiske krise, som den verdensomspændende coronapandemi har ført med sig. 

Den dansk iranske ejendomsudvikler og mangemillionær Djaffar Shalchi foreslår sammen med omkring 100 andre millionærer fra flere lande, at de rige skal bidrage mere ved at blive højere beskattet. Det skriver Finans.

LÆS OGSÅ: Hjælper chefen med at undgå corona-konkurs: Nu risikerer ansatte dagpengesmæk

Millionærgruppen kalder sig 'Millionaires for Humanity' og har skrevet et fælles, åbent brev til de ansvarlige regeringer. Her foreslår de, at der sættes ind over for verdens ulighed, som, de frygter, kun vil vokse som følge af coronakrisen. 

Udover Djaffar Shalchi har også prominente navne som den britiske film- og tv-mand Richard Curtis og Disney-arvingen Jerry Greenfield sat deres underskrift på brevet, som kommer i forbindelse med, at G20 og EU drøfter genopretningsplaner.

- I fællesskab stiller vi spørgsmål til koncentrationen af rigdom og forlanger løsninger, der kan skabe økonomisk mere bæredygtige samfund. Personligt tror jeg på at pålægge verdens rigeste personer en formueskat på 1 pct. Folk som jeg har råd til det, det vil ikke skade os, og det vil gøre en enorm forskel, siger Djaffar Shalchi til Finans.

Rigmanden kom til Danmark fra Iran i 1970'erne. Han har i et interview med A4 Nu tidligere gjort sig til fortaler for en dansk formueskat.

- At de velstillede bliver hårdt beskattet er direkte bullshit. Er du i top 1-procent, så eskalerer din formue bare, uden du behøver lave ret meget. Det er sådan nogle som mig. Det, jeg appellerer til, er, at alle os, der er superrige, kommer frem nu. Hvis vi vil bidrage noget mere, kan vi skabe en stor forandring, uden at vi mister mere end nogle få procent, sagde Djaffar Shalchi dengang. 

LÆS OGSÅ: Dansk mangemillionær: "Vi rige betaler alt for lidt i skat"

Det danske velfærdssamfund skabte det fundament, som gjorde det muligt for Djaffar Shalchi at klare sig godt som bygningsingeniør, bygherre og iværksætter. I dag har han derfor af taknemmelighed betalt en del af sin store formue - godt 200 millioner kroner - til velgørenhed gennem fonden Human Act. I dag ejer Djaffar Shalchi Arca Holding, som har en række ejendomsselskaber under sig.