Dansk løndepression når nye dybder

18. dec 2012, 13:34
Får du en lønstigning i 2013? Nej, lyder det fra knap halvdelen af danskerne. Dermed er vi langt mere sortsynet end svenskere og nordmænd.

Åh nej.

Heller ikke i 2013 bliver der skruet op for den økonomiske gas i de danske hjem.

Der er nu en så udbredt negativ forventning til vores løn i det kommende år, at selv de dybt kriseramte italienere ser mere lyst på fremtiden, end vi gør.

Det viser en omfattende meningsmåling blandt lønmodtagere i 32 lande verden over, som vikarbureauet Randstad har fået foretaget.

"Krisebevidstheden har bidt sig fast. Der bliver jo talt om løntilbageholdenhed både i det offentlighede og private, når overenskomstforhandlingerne går i gang," forklarer Mikkel Mailand, der er leder på Københavns Universitets center for arbejdsmarkedsforskning, FAOS.

Nordmænd og svenskere ser lyst på fremtiden

Undersøgelsen afslører, at 47 procent af danskerne i job ikke forventer en lønstigning i 2013.

Dermed ligger vores forventninger langt lavere end både Norge og Sverige, hvor blot 22 og 20 procent er negativt indstillede.

Men også de dybt kriseramte italienerne er større optimister end os. I støvlelandet siger 44 procent, at de er enten uenige eller helt uenige i, at de forventer at modtage en lønstigning i 2013.

At det udbredte danske sortsyn overgår Italien, kommer bag på Mikkel Mailand.

"Krisen har trods alt været meget hårdere i Sydeuropa. De har oplevet lønnedgange, som vi slet ikke kan sammenligne med os herhjemme. Derfor overrasket det mig, at vi ligger i samme pessimistiske ende som Italien," siger han.

Undersøgelsen viser i øvrigt, at 41 procent af de danske lønmodtagere fik en lønstigning i år.

Udbredt mangel på kampånd på den lave slette

De lave forventninger til lønnen blandt danskerne må dog også have kulturelle og mentale forklaringer, vurderer Poul Joachim Stender, der er præst i Kirke Saaby og Kisserup SognMidtsjælland.

"Der er en holdning i Danmark om, at man ikke skal være for optimistisk og kæphøj," forklarer han.

Men er danskernes svar i den her måling ikke udtryk for en sund realisme, når vi nu ved, at 2013 ikke bliver noget festår, når det gælder løn?

"Jo, danskerne er realistiske, men de mangler også ambitioner. Man skal huske, at livet bliver ikke større, end det man tiltror det til at være. Fremtiden er noget, vi må tro på bringer os det bedste - også når det gælder lønnen," siger han.

Poul Joachim Stender bider mærke i, at selv om vi ofte opfatter os selv som meget lig vores nordiske brødre, så der altså forskelle.

"Der er måske mere kampånd i nordændene og svenskerne end blandt os her på den lave slette," slutter han.