Lagkagehuset svarer nu igen efter beskyldninger om skatteunddragelse via skattely. (Arkivfoto) Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Dansk kæde tager til genmæle efter shitstorm

18. maj, 20:52
Lagkagehuset deltager ikke i at trække penge ud af Danmark med henblik på at undgå at betale skat her i landet, lyder det fra selskabets administrerende direktør, Jason Cotta.

Den kendte danske bagerkæde Lagkagehuset er havnet i en shitstorm i kølvandet på forlydender om, at selskabet bevidst søger at undgå at betale skat i Danmark ved at flytte kapital ud af landet.

LÆS OGSÅ: Dansk filmstjerne skovler millioner ind

Men hvis man skal tro på selskabets administrerende direktør, Jason Cotta, er der ikke hold i rygterne. 

- Lad mig en gang for alle slå fast, at det aldrig har fundet sted, og det kommer heller ikke til at ske i fremtiden. Det er ganske enkelt ikke foreneligt med det værdigrundlag, som Lagkagehuset er bygget på. Lagkagehuset har altid været et dansk selskab og er dermed skattepligtig i Danmark, både i form af direkte selskabsskatter og indirekte skatter og afgifter, udtaler direktøren i en pressemeddelelse fra selskabet. 

Han forklarer i samme omgang, at han klart tager afstand fra at flytte penge ud af Danmark for at undgå at betale selskabsskat her i landet.

- Lagkagehuset er en dansk vækstvirksomhed. Vi er gennem de seneste 10 år vokset med mere end 20 pct. årligt, og vi er i dag en virksomhed med 3000 ansatte. Vi har de seneste tre år investeret næsten en halv mia. kr. i Lagkagehuset med support fra vores ejere. Vi er endnu ikke der, hvor vi har kunnet præstere et skattepligtigt overskud. Når vi forhåbentligt snart præsterer et skattepligtig overskud, vil den betaling naturligvis ske i Danmark, udtaler Jason Cotta.

Han beklager også de rygter, som har ført til massiv kritik af Lagkagehuset på de sociale medier.

- Mit gæt er, at misforståelsen er opstået, fordi den fond hos Nordic Capital, som ejer Lagkagehuset, er hjemhørende på Jersey. Der er desværre opstået den udbredte misforståelse, at der per definition er tale om skattespekulation, hvis et ejerselskab er registreret på Jersey. Men det er ganske enkelt forkert, udtaler Jason Cotta og fortsætter:

LÆS OGSÅ: Ægtepar afvist ved færgen - Måtte sejle hjem til Sverige

- Sandheden er, investorer, herunder store velansete pensionsselskaber, er hjemhørende i forskellige lande, og ejerskabet gennem Jersey sikrer, at disse investorer undgår dobbeltbeskatning, når de investerer i virksomheder udenfor deres hjemlande.

Ifølge Jason Cotta vil gevinsten ved et eventuelt salg af selskabet blive beskattet i Danmark. 

- Selskabsformen sikrer dermed det grundlæggende retslige princip, at investorer skal betale den skat, de er underlagt, i det land de er skattepligtige. Det betyder, at hvis Lagkagehuset på et tidspunkt bliver solgt med en gevinst til investorerne, så får de pengene udbetalt på Jersey og kan tage dem med hjem til deres respektive hjemlande og lade pengene beskatte der. For danske pensionsselskaber betyder det, at gevinsten bliver beskattet i Danmark, udtaler han. 

Jason Cotta ærgrer sig også over, at misforståelserne omkring skatteforholdene er blevet brugt til at kritisere Lagkagehuset for at have søgt om hjælp fra de danske hjælpepakker i forbindelse med COVID-19.

- I de seneste par måneder under COVID-19 har Lagkagehuset været hårdt ramt. Vi har modtaget 4,6 mio. kr. fra hjælpepakkerne. Vi er meget glade for denne hjælpende hånd fra den danske stat i en svær tid, udtaler han.

Han løfter sløret for, at Lagkagehuset på baggrund af den aktuelle kritik har besluttet at offentliggøre selskabets årsrapport for 2019.

- Vi vil meget gerne vise fuld transparens, derfor har vi netop offentliggjort årsregnskabet for 2019. Heraf fremgår vores finansielle struktur klart og tydeligt. Det er vigtigt for os at sige meget direkte, at der intet fordækt eller kritisabelt foregår i Lagkagehusets håndtering af skattebetaling, siger Jason Cotta.

Lagkagehuset vil nu gå i dialog med alle interessenter i sagen.

- Vi vil gøre vores ypperste for at forklare os på de sociale medier, ligesom vi vil stille op til de interviews, der måtte være nødvendig, og vi vil besvare de eventuelle spørgsmål politikere eller andre måtte have. Vi har ganske enkelt intet at skjule, udtaler Jason Cotta og tilføjer:

- Vi er stolte over den fantastiske vækst, vi har præsteret sammen med vores engagerede og dygtige medarbejdere. De fortjener ikke at møde denne kritik, når den ganske enkelt intet har på sig.

LÆS OGSÅ: 28 sygehus-ansatte sendt hjem i karantæne