CivilpatruljeStog__3_
Sorte jakker, øresnegle og solbriller? Ny national efterforskningsenhed minder om FBI, siger forsker. Billedet er fra en politiaktion i civil tidligere på året. Foto: Københavns Vestegns Politi

'Dansk FBI' skal bekæmpe grov arbejdskriminalitet: 'Flere bagmænd vil blive stillet til regnskab'

18. dec 2020, 06:00
Politiaftalen indeholder oprettelsen af en ny, national politienhed. Den skal blandt andet efterforske organiseret arbejdskriminalitet og menneskehandel. Det kan blive startskuddet til en nødvendig kulturændring i politiet, mener politiforsker, der dog advarer om, at der mangler bedre uddannelse af efterforskerne.

Den brede politiaftale, der blev indgået tirsdag aften, indfører en 15. politikreds - en ny, landsdækkende efterforskningsenhed.

Den nye enhed skal fremover tage sig af kompleks organiseret og økonomisk kriminalitet, der krydser regionale og nationale grænser, og dermed bistå - eller overtage - efterforskningen i de lokale politikredse.

Lyder det, som noget, du har set i en amerikansk film eller en serie på Netflix?

Den nye enhed leder nemlig tankerne hen mod det amerikanske forbundspoliti FBI (Federal Bureau of Investigation), mener politiforsker David Sausdal fra Center for Global Kriminologi på Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ: Her er hovedpunkterne i den nye politiaftale

Selvom det nye 'danske FBI' nok vil byde på færre biljagter og spion-action end vi er vant til på film, så er den nye enhed med specialiserede efterforskere stadig en dårlig nyhed for de bagmænd, der begår grov arbejdskriminalitet, vurderer David Sausdal.

- Indsatsen bliver mere effektiv, fordi den nye enhed kan arbejde over kredsniveau. Det er en kendt problematik, at sagerne tit strander ved kredsgrænsen i og med, man ikke altid er så gode til at samarbejde. Den nye struktur gør, at enheden kan forfølge sager om arbejdskriminalitet og udnyttelse, der ofte i deres natur er grænseoverskridende, siger politiforskeren.

Slumlejr-efterforskning trak tråde verden rundt

Det er en af grundene til, at politiforskeren roser den nye FBI-model. En anden grund er, at man får samlet ekspertisen hos nogle specialist-efterforskere, der har deres egen særanklager tilknyttet og koncentrerer sig om en bestemt type kriminalitet.

- Derved får man opbygget både kapaciteten og erfaringen, der gør, at man bliver dygtigere og dygtigere til at opklare sagerne. Det er klart, at har man først én gang efterforsket og lavet en stor sag om menneskehandel, så bliver det nemmere næste gang, siger David Sausdal.

LÆS OGSÅ: Udnyttelse, brandfare og kummerlige forhold: Her er anklageskriftet mod berygtet vognmand

I en af nyere tids mest omdiskuterede sager om arbejdskriminalitet, står transportfirmaet Kurt Beier A/S anklaget for grov udnyttelse af op mod 30 srilankanske og filippinske chauffører, der var ansat gennem et datterselskab i Polen. 

Efterforskningen var omfattende og bestod af et virvar af dokumenter som lønsedler og kontrakter, økonomiske transaktioner, forskellige love og samarbejde med en række internationale myndigheder. Sagen blev efterforsket af Syd- og Sønderjyllands Politi, fordi chaufførernes slumlejr lå i Padborg.

- Der sidder en masse dygtige efterforskere i kredsene, men det er klart, at de er ikke dygtigere, end hvad de er vant til. Og de har været vant til en anden form for efterforskningsarbejde – både i uddannelse og praksis, siger David Sausdal. 

Indbrudsbetjente skulle fange internationale menneskesmuglere

Forskeren fremhæver selv Hvepsebo-sagen, som han fulgte på tætteste hånd under sin ph.d-afhandling. Bagmænd af forskellige nationaliteter lokkede op mod 100 rumænere til Danmark med løftet om arbejde og en bedre tilværelse.

I stedet blev deres identitetspapirer misbrugt til at bedrive svindel for op mod 35-40 millioner kroner i det, der er blevet kaldt Danmarkshistoriens største sag om menneskehandel.

Operation Hvepsebo var et gigantisk sagskompleks, der involverede et internationalt netværk af menneskehandlere. Sagen startede dog hos indbrudssektionen i Nordsjællands Politi, og derfor var det de lokale indbrudsbetjente, der skulle optrevle sagen.

- Det var noget, de almindelige efterforskere havde utroligt svært ved. De skulle blandt andet til Rumænien og tale med mulige ofre og mistænkte. Få politifolk i Danmark har erfaring med substansen i at lave en sag om menneskehandel, for de sager har vi haft få af, siger David Sausdal.

LÆS OGSÅ: Jysk direktør tiltalt for at holde afrikanske mænd som slaver på sit skib

Netop grænseoverskridende tvangsarbejde og menneskehandel, men også organiseret social dumping, er kriminalitetsformer, der er i vækst. Det peger både danske og internationale rapporter på. 

I den type sager er den gængse danske betjent ikke særlig godt forberedt, mener David Sausdal. 

- En af de store udfordringer for dansk politi er, at betjentene i høj grad er uddannet til klassisk politiarbejde – patruljerende arbejde i gadeplan. Sager om eksempelvis organiseret arbejdskriminalitet kræver både erfaring, men også noget speciel viden om lovtekster, økonomiske transaktioner, ansættelsesforhold med videre, som ikke ligger indenfor rammerne af en gængs politiuddannelse, siger han.

Bedre uddannelse en nødvendighed for succes

Derfor peger David Sausdal på en helt nødvendig ingrediens, hvis den nye kreds rent faktisk skal lykkes med sin kriminalitetsbekæmpelse. Han er skeptisk over for, om betjenene nu også får den nødvendige træning og uddannelse til at efterforske de komplekse sager.

- Det er godt, at man skaber nye rammer og strukturer omkring de sager. Men hvis det er de samme mennesker, der ikke har kompetencerne, kan man godt være i tvivl, om det er en arbejdsopgave, de kan løfte. Indtil videre har de ikke kunnet løfte den, siger han og tilføjer:

- Jeg kan se, at der er tilført flere penge og årsværk. Spørgsmålet er så, hvor de egentlig går hen. Jeg er en lille smule bange for, at det kan blive gammel vin på nye flasker. Man skal have skabt et uddannelsesspor og et efteruddannelsesspor, der gør, at de betjente, der skal arbejde med det, har evnerne til det.

LÆS OGSÅ: Tvunget til at sove på gulvet hos kunder: David var offer for menneskehandel

Politiforskeren mener, at der er behov for en kulturændring i dansk politi om, hvad kriminalitet er – eller også kan være.

- I nogen grad hænger man fast i, hvilke forbrydelser, man fokuserer på. Der er en udbredt forståelse af, at mord, narko- og bandekriminalitet er det ”rigtige” og mest prestigefyldte politiarbejde, siger David Sausdahl.

- Derfor synes jeg, det er positivt, at justitsminister Nick Hækkerup også nævner ’banditter i habitter’ og økonomisk kriminalitet, som ikke er båret af klassisk bandekriminelle, men af folk, der spekulerer i at lave penge ved at smyge sig udenom loven på arbejdsmarkedet og finansielle systemer, tilføjer han.

3F jubler over udsigten til bagmænd i spjældet

Tidligere har sager om grov arbejdskriminalitet eller menneskehandel ligget i den geografiske politikreds, hvor forbrydelsen har fundet sted. Ofte ved den lokale udlændingesektion. 

I den nye efterforskningsenhed samler man Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), i folkemunde kaldet bagmandspolitiet, og de særlige efterforskningsenheder i Øst og Vest, der primært har arbejdet med bande- og narkokriminalitet.

Derudover samles også det Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet, store dele af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) og Rigspolitiets Nationale Kriminaltekniske Center (NKC).

LÆS OGSÅ: Narret til gæld på 64.000 kroner til chefen: Advarer om grov udnyttelse af migranter

Tanken er, at den 15. kreds skal være et kraftcenter af efterforskningseksperter, der indtil nu har siddet med hvert deres område, men nu skal forene evnerne. Aftalen tilfører også flere midler til indsatsen mod tvangsarbejde og social dumping.

FBI-enheden bliver rost til skyerne af 3F, der i årevis har advaret mod en stigning i den form for kriminalitet - både i antal og i omfang.

– Den nye, nationale efterforskningsenhed vil også tage sig af grov arbejdskriminalitet, så som organiseret menneskehandel og -smugling, og dermed lægges der endelig op til en koordineret efterforskning med specialister, så flere bagmænd kan blive stillet til regnskab og dømt, siger forbundssekretær Henning Overgaard.