Dansk ekspert: McCain behøver ikke skrive sejrstale

4. nov 2008
I dag går amerikanerne til stemmeurnerne. Og selvom valget sådan set er afgjort, er det stadig en hektisk dag, forklarer dansk ekspert.

I nat dansk tid går amerikanerne til stemmeurnerne til det, der bliver kaldt et historisk valg. Det forventes, at stemmeprocenten vil blive rekordhøj, når borgerne i USA skal bestemme, hvem der skal flytte ind i Det Hvide Hus.

Men ifølge Peter Kurrild-Klitgaard, der er USA-ekspert og professor i Statskundskab ved Københavns Universitet, er valget sådan set afgjort. Han forklarer dog, at de sidste timer i valgkampen alligevel bliver udnyttet maksimalt af begge partier.

"Begge partier forsøger traditionen tro at igangsætte en 'get-out-the-votes' kampagne, hvor de forsøger at få deres kernevælgere ned til valgstederne i størst muligt antal," siger han til Nyhedsbureauet Newspaq.

Kurrild-Klitgaard fortæller, at danskerne gør det samme, men at amerikanerne er specielt dygtige og velorganiserede i lige netop denne disciplin. Og det kan være afgørende, selvom han dog ikke mener, at McCain har de store chancer for at blive præsident.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Efter min mening er præsidentvalget sådan set afgjort for lang tid siden. Men der er også en masse andre valg i dag, herunder valg til kongressen. Det betyder også ganske meget, så selvom John McCain godt ved, at han kun behøver en tale i aften, så er der klart tale om, at republikanerne i hvert fald ikke har opgivet," siger han til Newspaq.

Eksperten henviser til, at kandidaterne traditionelt skriver to taler, en sejrs- og en tabstale, men at John McCain sikkert kun har skrevet en tabstale. Kurrild-Klitgaard mener nemlig ikke, at der er chancer for at vinden vender for McCain.

"Vi skal helt tilbage til 1980 for at se, at billedet i meningsmålingerne vender i den sidste uge af valgkampen," forklarer han Newspaq.

Den gang var der desuden kun tre-fire målinger om ugen mod fkere end 500 i dag. Men alligevel er der god grund til, at McCain kæmper til det sidste.

"Når man nu er blevet præsidentkandidat for et parti, og man har brugt en milliard eller to på at køre kampagne, så kan man ikke tillade sig at sige: 'Det ser ikke ud til at jeg vinder, så nu læner jeg mig tilbage', et par dage før valget," forklarer Peter Kurrild-Klitgaard for Nyhedsbureauet Newspaq.

-Newspaq

faktaboks