Adm. direktør Lars Storr-Hansen og Dansk Byggeri frygter stor ledighed i byggebranchen som følge af coronakrisen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Dansk Byggeri med dyster melding: Corona kan koste over 16.000 byggejob

25. mar, 22:05
Coronakrisens indtog i Danmark kommer også til ramme de ansatte i landets byggevirksomheder hårdt, vurderer Dansk Byggeri i ny prognose.

Massive fyringsrunder, tvangsnedlukninger og konkurser. 

Coronakrisen trækker lige nu mørke økonomiske skyer indover Danmark, og også landets byggebranche ser ud til at blive ramt hårdt af krisens hærgen. 

LÆS OGSÅ: Arbejdsgivere med krav til regeringen: Betal større del af regningen for coronahjemsendte  

I en ny prognose vurderer erhvervsorganisationen Dansk Byggeri, at coronakrisen i løbet af de næste tre måneder kan koste op mod 17.000 job i byggebranchen. 

Organisationen forventer, at krisen blandt andet vil gå hårdt ud over de mange byggevirksomheder, der beskæftiger sig med renovation af private hjem og andre bygninger.  

- Vi plejer at se en del hushandler op mod og i påsken, der normalt betyder en masse efterfølgende renoveringsarbejde for mange af vores medlemsvirksomheder. Men der kommer vi slet ikke til at se den samme aktivitet i år på grund af krisen, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen. 

- Samtidig får vi også meldinger om, at både private og erhvervslivet aflyser byggeprojekter, og det harmonerer jo desværre med den økonomiske usikkerhed, der generelt er i samfundet, tilføjer han. 

Ifølge den adm. direktør lå det ikke i kortene før coronakrisen, at byggeriet ville opleve et fald i beskæftigelsen i den størrelsesorden, som man nu forventer. 

- Det er en meget voldsom udvikling. Derfor er der også brug for, at vi gør alt, hvad vi kan for at forhindre de indtægtstab og fyringer, som virksomhederne står overfor, siger Lars Storr-Hansen. 

Renover skoler og børnehaver

Hos Dansk Byggeri efterlyser man, at regeringen fjerner det kommunale anlægsloft, der bestemmer, hvor mange penge kommunerne årligt må bruge på bygge- og renoveringsopgaver.

Jeg savner, at statsministeren på sine pressemøder har lidt mere fokus på, at der faktisk er rigtig mange, der kæmper for at holde Danmark i gang
Lars Storr-Hansen, adm. direktør, Dansk Byggeri

- På den måde kan vi sikre virksomhederne en masse aktivitet, uden at det koster staten en krone. Samtidig er tidspunktet perfekt, for det er altid enormt besværligt at udføre de her renovationer, mens børnene er i skole, og folk er på arbejde. Så vi kan lige så godt rykke nu, siger Lars Storr-Hansen. 

Derudoverhar erhvervsorganisationen været i dialog med BL - Danmarks Almene Boliger om at frigive mindre opgaver og vedligehold af almene boliger for i alt 10 milliarder kroner. 

Efterlyser hjælp fra Mette F.

Udover de konkrete økonomiske initiativer er det ifølge Lars Storr-Hansen altafgørende, at landets politikere gør mere for at italesætte nødvendigheden af, at de økonomiske hjul i samfundet kører rundt på trods af coronapandemien.

- Vi hører igen og igen fra politikerne, at coronakrisen tvinger Danmark til at lukke ned. Der savner jeg, at statsministeren på sine pressemøder har lidt mere fokus på, at der faktisk er rigtig mange, der kæmper for at holde Danmark i gang, siger Lars Storr-Hansen. 

Ifølge direktøren kan regeringens udmeldinger sætte de ansatte i byggebranchen i en svær klemme, og i sidste ende koste ordrer for byggevirksomhederne. 

- Det, vi hører, er, at de ansatte er meget opsatte på få tingene til at fungere. Men også, at de mærker et pres fra familie og venner i forhold til, om det nu er sikkert at gå på arbejde på en byggeplads, eller om man udsætter sig for unødvendig smittefare. For det eneste, de har hørt regeringen sige, er, at man skal blive hjemme.

Dansk Byggeri har sammen med fagbevægelsen lavet en række retningslinjer for, hvordan man kan minimere risikoen for coronasmitte, mens man arbejder på en byggeplads og i private hjem.

LÆS OGSÅ: Danfoss mærker coronakrisen: Sender 460 ansatte hjem

- Og det er jo helt afgørende, at vi holder aktiviteten i gang og bevarer arbejdspladserne, der hvor vi kan. Ellers bliver regningen på den anden side af det her uoverskueligt stor, siger Lars Storr Hansen. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her