Dansede på en kornsilo 50 meter over Nordhavn

23. dec 2011
Anders har et arbejde, der ville få de fleste til at svimle. Han er luftakrobat. Han arbejdsplads befinder sig mellem otte og 50 meter over jorden.

Musklerne i overarmene spændes, og benene sætter af fra gulvet.

I fire kraftfulde bevægelser klatrer han otte meter op ad det hvide klæde, der er forankret under loftet.

Så lader han sig falde bagover.

Et sekund er kroppen i frit fald. Så bremses den med et ryk. 29-årige Anders Astrup Jensen hænger i en ballet-agtig positur med et ansigtet lysende af koncentration.

Luftakrobaten

”Når jeg optræder, spørger folk, om jeg ikke er bange for at falde ned. Det er jeg ikke. Men jeg er bange for at sidde bag et skrivebord, for jeg klarede mig virkelig dårligt i skolen,” siger Anders Astrup Jensen.

Han er luftakrobat. På en almindelig arbejdsdag kan befinde sig fire timer i det ophængte stof, der næsten udgør et tov, når man krammer det sammen.

Avisen.dk fortæller om danskere, der arbejder oppe i luften. I denne uge befinder vi os i en gammel fabrikshal på Vesterbro i København, hvor 29-årige Anders træner.

Fra Reumert til Cykkelmyggen Egon

Han fik sit professionelle gennembrud i 2004. Modtog Årets Reumert Talent Pris i 2006. Samme år optrådte han for 1,8 millioner dansker seere ved Dansk Melodi Grandprix.

Seneste har han frem til november medvirket i Cykkelmyggen Egon på Østre Gasværk Teatret. Derudover har Anders har optrådt over hele verden – for kinesere og islændinge. Japanere og russere.

Alligevel er det mest frygtindgydende, han har været med til, at hænge i en fire millimeter tynd stålwire på siden af en gammel silo højt over Nordhavn i København.

”Det var skræmmende. Man skulle klemme sig ud af vinduet i 50 meters højde. Det blæste, og der var turbulens. Når jeg hoppede ud fra væggen landede jeg ikke altid, hvor det var meningen,” siger Anders.

Faldt fra otte meters højde

Det er sket, at han er faldet ned. En gang forstuvede han ryggen efter et fald fra syv-otte meters højde.

Jobbet kræver, at han træner dagligt. Ellers kan kroppen ikke holde til de ryk og vrid, det giver, når han kaster sig rundt i luften.

”I næste måned bliver jeg 30 år. Der skal varmes mere op og laves mere styrketræning, end da jeg var 25. Jeg kan godt mærke at jeg belaster kroppen mere end almindelige mennesker,” siger Anders.

"Så længe det er fedt"

Han regner, at have fem til seks år endnu på top-niveau.

”Så længe jeg selv synes, at det er fedt, tror jeg at min krop vil stå det ud. Men hvis jeg bliver træt af det giver kroppen op. Stoffet er specielt hårdt ved kroppen, fordi det er meget muskelkrævende, og der er mange fald hele tiden,” siger han.

Man skal ikke vælge cirkuslivet, hvis man har brug for faste, regelmæssige forhold, fortæller Anders.

10.000 kroner for at optræde

Nogle måneder tjener han mere and andre. Og i perioder får han supplerende dagpenge for at få enderne til at mødes.

”Cykelmyggen Egon på Østre Gasværk Teatret gav 35.000 om måneden. Hvis jeg laver noget til en firmamiddag, får jeg 10.000 kroner. Andre gange er det 4.000 kroner. Det varierer meget,” siger Anders.

Og hvis der er noget, der kan give uro i maven, er det netop, det næste job.

”Jobbet i sig selv er ikke stressende. Men det kan være stressende, hvis jeg ikke ved, hvornår mit næste job er. Så skal der meget motivering til at blive ved med at træne. Til at tro på, at det jeg laver er fedt, og at man kan leve af det. Andre gange lever man bare af det, og så er der job ét år frem,” siger Anders.

Vejen til managen

Han er ikke født til cirkusblodet. Moren var rengøringsassistent, faren kørte bus, og Anders måtte selv finde sin vej til cirkusteltet.

”Der er ikke en uddannelse til luftakrobat. Så jeg måtte finde ude af, hvor det kunne lade sig gøre at sætte en uddannelse sammen og få den godkendt til SU,” siger Anders.

Han startede på artistlinjen på Akademiet for Utæmmet Kreativitet i 1999. Her trænede han nycirkus, som er en blanding af traditionel cirkustræning og scenisk optræden.

Uddannelse og turneliv

To år efter startede han på Den Russiske Statscirkusskole i Moskva, men da skolen gik konkurs, måtte han tage tilbage til Danmark.

I 2001 startede han på en treårige uddannelse ved Cirkuspiloterne i Stockholm. Da han afslutter uddannelsen i 2004 tager han på 15 måneders turne med Cirkus Cikør i Kina, Japan, Taiwan, Island samt et hav af andre lande.

Rejserne med Cirkus Cikør står som noget af det bedste ved jobbet som luftakrobat.

”Det har været fedt at få lov til at rejse og opleve, at nu er jeg blevet artist. Jeg har job og får løn. Det er en stor oplevelse at vide, at min drøm fra jeg var helt lille er blevet virkeligt," siger Anders og fortsætter:

”Det har ikke kostet noget i forhold til, hvad det har givet. Men det har taget mange, mange år, hvor alt har været dedikeret kun til cirkustræning."