Arbejdstilsynet har udstedt 11 strakspåbud og 23 vejledninger til virksomheder, der ikke har overholdt Sundhedsstyrelsens retningslinjer om at forebygge risikoen for coronasmitte. Foto: at.dk

Stort danmarkskort: Har din arbejdsplads brudt corona-reglerne?

25. maj 2020, 23:00
Supersygehus-byggerier, byggepladser og tandklinikker er blandt de arbejdspladser, der ikke har haft styr på corona-retningslinjerne.

For håndværkere er det at spise frokost i firmabilen noget af det mest naturlige i verden. Men under coronakrisen overtræder man loven, hvis ikke man forinden har sprittet sine hænder af eller vasket dem.

Den erfaring har to ansatte fra virksomheden Dan-Alu A/S i Skive gjort sig.

Den 4. maj 2020 modtog den jyske montagevirksomhed et strakspåbud fra Arbejdstilsynet, fordi der blev spist i bilen uden rene hænder.

LÆS OGSÅ: Arbejdstilsynet lader kvindefagenes arbejdsmiljø sejle under coronakrise: 'Helt katastrofalt'

Strakspåbuddet begrundes også med, at ansatte ikke havde fået udleveret håndsprit.

I perioden 13. marts til 13. maj 2020, hvor danske arbejdspladser var delvist nedlukket, har Arbejdstilsynet udstedt 11 strakspåbud og 23 vejledninger vil virksomheder, der ikke har overholdt Sundhedsstyrelsens retningslinjer om at forebygge risikoen for coronasmitte.

Det viser en aktindsigt, A4 Arbejdsmiljø har fået fra tilsynet.

De fleste afgørelser og vejledninger handler om manglende adgang til håndsprit og håndsæbe, beskidte toiletter og opholdsrum, og ansatte, der arbejder for tæt sammen.

Den 11. maj 2020 modtog det italienske firma, Davi Filippo, der arbejder med opførelsen af det nye Odense Universitetshospital, et strakspåbud.

Tre udenlandske håndværkere arbejdede med ansigterne for tæt sammen, hvilket øger risikoen for smitte. Firmaet blev påbudt straks at udbedre forholdene.

Andre, der heller ikke har overholdt retningslinjerne, er Tandlægehuset Borgergade i Esbjerg. Her brugte personalet de samme mundbind gennem en hel arbejdsdag, og engangsovertrækskitler var også en mangelvare.

LÆS OGSÅ: Tilsynet på coronavisit: Håndsprit i inderlomme, polske skilte og en klar erkendelse

Endelig bragte en chauffør fra budfirmaet Semins Budservice ApS en pakke ind på et apotek med ødelagte latexhandsker, hvor fingrene stak ud. Den forseelse kostede ligeledes et strakspåbud.

Siden starten af maj har Arbejdstilsynet haft mulighed for at reagere med strakspåbud til arbejdspladser, der ikke overholder retningslinjerne. Tidligere blev der kun givet vejledninger.

Danmarkskortet viser, hvor i landet de 11 strakspåbud er blevet udstedt. Langt de fleste påbud er givet til firmaer på byggepladser.

Danmarkskortet viser, hvor i landet de 23 vejledninger er blevet givet. Forskellige firmaer, der er involveret i byggeriet af det nye supersygehus i Gødstrup i Vestjylland tegner sig for fire af vejledningerne.

Nedenstående faktaboks viser, hvilke brancher der i perioden 13. marts til 13. maj 2020 har fået flest tilsynsbesøg. Alle almindelige tilsyn er sat i bero under coronakrisen, og Arbejdstilsynet reagerer kun på klager, alvorlige ulykker og forebyggelse i forhold til coronavirus.

Fra 14. april har tilsynet fokuseret på ulykkesforebyggelse og på at mindske coronasmitte i udvalgte brancher. I starten drejede det sig om brancherne 'Byggepladser, gartnerier og landbrug', 'Vejgodstransport' og 'Virksomheder omfattet af social dumping-indsatsen'.

Siden er det særlige coronatilsyn blevet udvidet til alle brancher, undtagen sundheds- og plejesektoren.

Brancher med flest tilsynsbesøg under coronakrisen

Arbejdstilsynet har i perioden 13. marts til 13. maj 2020 været på 1.866 tilsynsbesøg på danske virksomheder, og 330 gange på udenlandske virksomheder, der udfører arbejde i Danmark. 

Brancher med flest tilsynsbesøg (danske virksomheder):

 1. Opførelse og nedrivning af byggeri 617 tilsyn
 2. Landbrug, skovbrug og fiskeri 381 tilsyn
 3. Transport af gods 270 tilsyn
 4. Færdiggørelse af byggeri 144 tilsyn
 5. Kontor 114 tilsyn
 6. Anlægsarbejde 82 tilsyn
 7. Engros 67 tilsyn
 8. Butikker 28 tilsyn
 9. Metal og maskiner 26 tilsyn
 10. Rengøring 18 tilsyn
  ----
 • Døgninstitutioner og hjemmepleje 6 tilsyn
 • Hospitaler 3 tilsyn
 • Læger, tandlæger og dyrlæger 3 tilsyn
 • Undervisning 3 tilsyn
 • Daginstitutioner 2 tilsyn

  Kilde: Arbejdstilsynet