Foto: Collage/A4 Medier/Johan Gadegaard/Ritzau Scanpix

Se kortet: Sådan er arbejds­miljøet i landets børnehaver

14. jan, 07:50
Et danmarkskort viser et øjebliksbillede af arbejdsmiljøet i landets børnehaver. Oplysningerne er hentet fra A4 Arbejdsmiljøs arbejdsmijøtracker på baggrund af Arbejdstilsynets tal.

49 gule og 3 røde smileys.

Det viser det aktuelle overblik over Arbejdstilsynets reaktioner til landets børnehaver.

De sure og halvsure hoveder dækker over 35 påbud, 16 strakspåbud og 1 rådgivningspåbud.

Få fuld adgang til A4 Arbejdsmiljøs arbejdsmiljøtracker og få en daglig opdatering på arbejdsmiljøet i Danmark

Påbuddene handler om alt lige fra unødig støj, faldulykker og dårlig luftkvalitet i institutionerne, til tunge løft og forkerte arbejdsstillinger.

23 af påbuddene er efterkommet, hvilket betyder, at børnehaverne har udbedret arbejdsmiljøproblemerne. De resterende 29 påbud er endnu ikke efterkommet.

Voldspolitik i naturbørnehave

En af de børnehaver, der endnu ikke har løst problemerne, og som stadig har en gul smiley, er Naturbørnehaven Skovly i Stouby i Hedensted Kommune.

Her har Arbejdstilsynet i slutningen af 2018 bedt børnehaven om at udarbejde en voldspolitik på grund af problemer med udadreagerende børn. Derudover har Arbejdstilsynet påbudt naturbørnehaven at forbedre personalefaciliteterne. 

LÆS OGSÅ: Danmarkskort: Her er status på folke­skolernes arbejdsmiljø

I forhold til voldspolitikken er børnehaven godt på vej, forklarer institutionsleder Anne Rosenmeyer.

- På et personalemøde har vores arbejdsmiljørepræsentant (AMR) præcisereret over for kollegerne, hvad vold vil sige. Som pædagog kan man godt have en tendens til at slå det hen, når et barn er udadreagerende eller taler grimt. Vores AMR har lavet et skema for de ansatte, hvor de kan krydse af, når de bliver udsat for noget fra børnene, siger hun. 

LÆS OGSÅ: Kun 3 ud af 84 påbud: Slår sjældent ned på stress blandt pædagoger

Den østjyske børnehave har fået fristforlængelse til at efterkomme påbuddet om personalefaciliter, da der skal bygges nyt personalerum, fortæller Anne Rosenmeyer.

Danmarkskortet

Dyk ned i et det aktuelle billede af arbejdsmiljøet i de danske børnehaver i det interaktive kort nedenunder. Hold markøren over de røde prikker på kortet og læs om de konkrete påbud i hver enkelt institution.

Smileyerne giver et øjebliksbillede af arbejdsmiljøet i de børnehaver, som Arbejdstilsynet har besøgt.

Selvom en arbejdsplads har efterkommet et påbud, vil en sur smiley optræde på Arbejdstilsynets hjemmeside i op til seks måneder efter.