Det lader til, at særligt udsatte borgere er gået fri af coronasmitte. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Danmarks mest udsatte borgere er gået fri af coronasmitte

2. jul 2020, 06:19
Da epidemien brød ud i Danmark, frygtede sociale organisationer, at virussen særligt ville ramme hjemløse, men det har vist sig at forholde sig modsat

Organisationer, der varetager hjemløses interesser, fik sved på panden, da Mette Frederiksen (S) i marts lukkede landet ned. Man var nervøs for, hvordan Danmarks mest udsatte borgere med væsentligt nedsat immunforsvar og generelt lav sundhed skulle klare sig under coronaepidemien.

Skrækscenariet med flere hundrede smittede hjemløse er nu forvandlet til en glæde over, at kun ganske få har været smittede. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Testindsatser, blandt andet i Aarhus, har vist, at hjemløse er gået fri af coronasmitten. Kirkens Korshær har sammen med Aarhus Universitetshospital og Aarhus Kommune testet omkring 400 misbrugere, hjemløse og udsatte borgere i området.

- Vi testede i slut marts og slut maj, og vi er lykkelige over resultatet. I Aarhus er ikke én testet positiv for coronavirus, fortæller Niels Bjørnø, der er regions- og korshærsleder i Kirkens Korshær.

Spørger man lokalformanden i København for de hjemløses landsorganisation Sand, Kim Allan Jensen, viser der sig her samme billede som i Aarhus.

- I det store hele har vi ikke haft nogen hjemløse med coronavirus, og jeg tror, det er, fordi vi har taget retningslinjerne seriøst. Før corona kunne man sagtens se 50 personer stå samlet og drikke øl på Hulgårds Plads i Københavns Nordvestkvarter, men nu står de fem mennesker her og fem mennesker der. Der er kommet en ny drikkekultur, kan man sige.”

Ligesom de lave smittetal blandt hjemløse kom bag på hjemløseorganisationerne, kommer de også bag på Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi på Aarhus Universitet.

- Jeg ville have gættet på, at hjemløse ville have klaret det skidt under coronakrisen. Jeg er ærlig talt meget forundret over resultatet, da de i udgangspunktet er immun­svækkede og særligt udsatte for virussen. Jeg ser kun én forklaring på, hvordan de er gået fri af smitten, og nøgleordet må være afstand, siger han.