Danmark udviser højt specialiseret itforsker

12. aug 2011, 22:30
Indisk itspecialist står til at blive udvist efter ti år i Danmark. Vanvid, lyder det fra både oppositionen og DI.

På torsdag i næste uge skal den indiske it-ingeniør Bipjeet Kaur have pakket sine ting og tage sin syge seks-årige søn under armen for at rejse tilbage til Indien.

Det til trods for, at hun har boet i Danmark i snart 10 år og gjort karriere som it-specialist.

I over tre år har hun forsket og undervist ved Ingeniørhøjskolen i København. Her vil det være et stort tab, hvis Bipjeet Kaur ender med at skulle forlade Danmark.

”På kort sigt må vi opgive en videnskabelig artikel, som vi er i gang med. På længere sigt må vi formentlig stoppe forskningen på området,” siger centerleder Birger Andersen, som ansatte Bipjeet Kaur tilbage i 2008.

Danmark ryger bagud

Det er forskning inden for mobiltelefoni, som Bipjeet Kaur er en vigtig del af. Hvor vi i dag bruger 3G-net og lige om lidt 4G-net, forsker Bipjeet Kaur i 5G og 6G. Altså mobilforskning, der kan repræsentere Danmark forrest på mobilforskningsområdet.

”Der er rigtig gode vækstmuligheder i det her, men vi skal være helt i front, så vi kan lancere produkterne før konkurrenterne,” siger Birker Andersen og understreger, at det bliver en udfordring uden Bipjeet Kaur.

”Hun er den eneste medarbejder, vi har med den ekspertise. Det er ikke noget, man har specialiseret sig inden for i Danmark, så hun har, og har haft, meget stor betydning,” siger han.

R: Det skriger til himlen

Bipjeet Kaur står til at blive udvist, fordi hun ikke har scoret nok point til at få opholdstilladelse efter regeringens pointsystem. Selvom hun forsker i et område, som kan give arbejdspladser til Danmark, og selvom der ikke er andre, der kan overtage hendes arbejde.

Siden fødslen har hendes søn lidt af autoimmun defekt, der ofte gør ham syg og afhængig af løbende undersøgelser. Derfor har Bipjeet Kaur ikke kunnet arbejde fuld tid, og det har været en medvirkende årsag til, at hun ikke har kunnet få opholdstilladelse.

Hos Det Radikale Venstre har Bipjeet Kaurs sag vakt harme hos næstformand Zenia Stampe, der har fulgt den tæt.

”Det her er et eksempel på, at dansk udlændingepolitik for alvor er begyndt at skade Danmark. Sagen skriger til himlen. Ikke bare menneskeligt men også økonomisk. Når det i fremtiden netop er veluddannet arbejdskraft, vi skal leve af, giver det ingen mening, at vi sender det ud af landet,” siger hun

Hun mener derfor, at det nu må op til politikerne at ændre loven.

DI: det lyder vanvittigt


Hos erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI) vækker sagen også undren hos forskningspolitisk chef Charlotte Rønhof.

”Vi står overfor nogle store udfordringer i forhold til at have tilstrækkelig arbejdskraft fremover. Derfor er Danmark nødt til at sikre, at vi både kan tiltrække og fastholde specialister,” siger hun.

”Det er jo ikke hensigtsmæssigt, at reglerne i praksis gør, at nogle folk kommer i klemme i tilfælde, hvor det er helt vanvid, som det lyder til at være her,” siger Charlotte Rønhof, der samtidig understreger, at hun ikke kender sagen i detaljer.


DF: Masser af udenlandsk arbejdskraft i Danmark

Hos Dansk Folkeparti mener man ikke, at det i Danmark er et problem at værne om udenlandsk arbejdskraft.

”Der kommer med jævne mellemrum sager som denne her i medierne, men helt generelt kan vi se på tallene, at der altså kommer masser af udenlandsk arbejdskraft til Danmark. Så det med, at Danmark er et lukket land, er en myte,” siger medlem af integrationsudvalget, Martin Henriksen.

Han understreger, at han ikke kender sagen i detaljer men opfordrer Bipjeet Kaur til at undersøge muligheder som beløbs- eller forskerordninger eller permanent opholdstilladelse.