Danmark ramt af uvejr

8. aug 2008
Nattens uvejr gik hårdest ud over Sønderjylland, Fyn og Midtjylland. Torden, lyn, kraftig blæst og regnskyl gav Falck en livlig aften og nat med væltede træer og masser af vandskader. Opdateret 10.29

Knap 100 vandskader, en stribe væltede træer og en enkelt gårdbrand forårsaget af et lynnedslag. Sådan ser status hos Falck ud fredag formiddag efter aftenens og nattens uvejr. Værst gik det ud over Region Syd- og Midtdanmark.

- Det har været en livlig aften og nat, og vi har været ude at hjælpe en masse mennesker, fortæller Mikkel Andreas Beck, pressechef i Falck.

Mest travlt havde Falck i Region Syddanmark, hvor der måtte hjælp til 63 vandskader.

38 biler kørte fast

- Vejle var rigtig hårdt ramt. Især fordi Strandvejen blev oversvømmet. Vejle Brandvæsen måtte til for at pumpe vand væk, fortæller Mikkel Andreas Beck.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Men også i Region Midtjylland faldt der dét, som Mikkel Andreas Beck kalder 'en pæn sjat vand'. Konsekvensen var, at Falck rykkede ud til omkring 30 vandskader i regionen.

- Vi havde også nogle fritrækninger af biler på Skanderborg Festivalen. Der var en teltplads med tilhørende parkeringsplads helt oversvømmet, fortæller pressechefen.

I alt kørte 38 biler fast, da festivaldeltagerne enten ville hjem eller flytte deres bil, som stod under vand.

Lyn slog ned i gård

Mens jyderne kæmpede med vandmasserne, var uvejret mere nådigt ved nordjyderne og sjællanderne. På hele Sjælland rykkede Falck kun ud til fire væltede træer og fire vandskader. Men der måtte også assistance til, da et lynnedslag satte en gård i brand i Smørum.

- Nordjylland har vi ingenting. Vi har i hvert fald ingen meldinger endnu, siger Mikkel Andreas Beck.

Det var da også lidt som om, at hver landsdel tog sin vejrgud. 

Skypumpe ramte Skuespilhuset

Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) viste regnen sin fulde styrke i det sydlige Jylland, hvor Askov tog imod 48 mm regn. På Lolland var vinden på sit kraftigste, og vindstød af stormstyrke væltede et træ og rev taget af et hus. På Sjælland var det tordenguden, der var på færde, og lynet slog ned i to stråtækte huse.

På trods af den heftige konkurrence mellem vejrfænomenerne landet over, blev vinderen dog alligevel fundet i København, da gæsterne i den udendørs bar ved skuespilhuset måtte flygte fra en skypumpe, som pludselig ramte. 

Den eneste landsdel, som gik fri er uvejret var Bornholm. Uvejret er drevet over for denne gang, og DMI lover fredagsvejr med enkelte byger og mellem 17 og 21 grader.

faktaboks