Tæt på verden: Danmark mindst korrupt i hele verden

5. dec 2013, 09:02
International organisationen kårer atter Danmark som landet uden korruption. Værst er to lande, som vi giver bistand.

Danmark er atter kåret som verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Korruption er kriminalitet, der tjener til ofte at berige offentligt ansatte og gøre alvorlig skade på udvikling og fremdrift i et samfund.

Den internationale organisation Transparancy International har gennem årene offentliggjort et meget citeret index over “indtrykket af offentlig korruption” blandt borgerne i de fleste af verdens lande. Det er deres nye 2013-indeks, der atter placerer Danmark top – altså af de rene lande.

I praksis foregår korruption på mange manerer. Det kan for eksempel være bestikkelser for at opnå et eller andet eller lyssky aftale i baglokaler, der giver nogen fordele, de ikke fortjener. Som oftest er formålet penge eller magt.

Sideløbende med udsugningen af et samfunds eller projekters midler nedslides offentligheden tiltro til samfundets politi, myndigheder og domstole. I sagens natur er det vanskeligt nøjagtigt at fastslå, hvor megen korruption foregår. Det er lyssky foretagender.

Indeks

Det er her Transparancy International kommer ind i billedet via deres kontorer i 90 forskellige lande og kontakter i og blandt private og offentlige institutioner. Man har således sat sig for at måle graden af korruption i 177 lande.

I karaktergivningen får et rent land 100 point og et beskidt land ned til 0. Samlet får Danmark og New Zealand begge 91 point og ender dermed helt i top af verdenssamfundet. Finland, Sverige, Norge, Singapore, Svejts, Holland, Astralien og Canada er på top-10.

I den allertungeste ende, hvor enhver sådan set ved, at korruption er epidemisk, og intet kan foregå uden betalinger forskellige steder finder Transparancy International Somalia, Nordkorea og Afghanistan.

I bunden finder man også Sudan, Sydsudan, Libyen, Irak, Uzbekistan, Turkmenistan, Syrien og Yemen. På ovenstående kort er de varmeste røde farver de mest korrupte i henhold til 2013-indekset.

Krig og uro

At der er fem arabiske lande blandt indekset 10 værste hænger formentlig sammen med borgerkrige og massiv politisk og militær uro. Lande, der er faldet fra hinanden, er fødte arnesteder for korruption.

Ofte har de intet system, der kan skabe tryghed, sikre retfærdighed og beskytte samfundets svageste. Blandt anmelderne af korruption er udover private organisationer i høj grad virksomheder, der forsøger at drive forretning ude i verden.

Men borgerkrig er ingen undskyldning. I en overordentlig stor mængde lande er problemet med korruption massivt. Denne form for kriminalitets negative effekt er bevist adskillige gange. I de fleste regioner vurderer Transparancy International, at problemerne er store.

Østeuropa og Centralasien er som region dybest nedsunket i korruption. EU og Vesteuropa har mindst problemer. Det værste land i vor hemisfære er Grækenland.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.