Danmark klar med ny islamprovokation

21. aug 2008
Dansk forening vil udgive omstridt bog om muslimernes hellige profet Muhammed. Bogen er en krigserklæring mod muslimer og meget værre end de danske Muhammedtegninger, vurderer islamekspert

Danmark provokerer verden. Igen.

Og endnu engang er det i form af udsagn der er stærkt provokerende for mange muslimer.

En kontroversiel bog om den muslimske profet Muhammeds koner – heriblandt en ni-årig pige – bliver nemlig nu sandsynligvis trykt og udgivet i Danmark.

Det sker efter at et af verdens største forlag har afvist at udgive bogen netop på grund af dens kontroversielle indhold. Det amerikanske forlaget frygter, at bogen kan føre til voldelige protester fra rasende muslimer. Men det skræmmer ikke den danske udgiver, tværtimod:

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

»Frygt for trusler skal ikke holde en bog tilbage. Det er principielt og fuldstændig i forlængelse af alt det, som vi i Danmark har været igennem med Muhammed-krisen,« siger Helle Merete Brix, talskvinde for foreningen Trykkefrihedsselskabet til Nyhedsavisen – den forening, der har sagt ja til at udgive den omstridte bog.

Bogen er en debutroman af den amerikanske forfatter Sherry Jones, og på den anden side af Atlanten ser forfatterens agent, Natasha Kern, positivt på den danske håndsrækning:

»Når man tager i betragtning, hvad der er sket i jeres land, så beundrer jeg jeres parathed til at sikre, at ytringsfriheden ikke forhindres,« skriver agenten i en email til foreningen.

»En krigserklæring«

I USA havde et af landets største forlag Random House i første omgang sagt ja til at udgive bogen.

Men ekspert i islams historie Denise Spellberg fra University of Texas advarede forlaget mod voldelige følger. I en mail, som avisen The Wall Street Journal er kommet i besiddelse af, referer en redaktør fra forlaget en samtale med Denise Spellberg.

Ifølge den skal eksperten have sagt, at bogen kunne blive meget mere kontroversiel »end de danske tegninger,« og at der var tale om »en krigserklæring.«

I Serbien var bogen trykt og stod på hylderne hos landets boghandlere, men forlaget BeoBook hev de cirka 1.000 udgaver tilbage fra hylderne, da muslimer protesterede over bogen. Og forlaget sagde undskyld.

»Det er da fint«

I den danske afdeling af den verdensomspændende forfatter-organisation PEN, der kæmper for det frie ord, er daglig leder Mille Rode positivt stemt over for Trykkeselskabets initiativ.

»Det er da sikkert fint. Bøger er en herlig ting, og vi kan ikke tilslutte os, at man undlader at trykke bøger på grund af frygt.«

Den danske forening Trykkefrihedsselskabet, grundlagt af blandt andre Søren Krarup og Jesper Langballe fra Dansk Folkeparti, skal nu forhandle med den amerikanske forfatter om bogudgivelsen.

faktaboks

Trykkefrihedsselskabet:

Er en forening oprettet i 2004, der har til formål at forsvare ytringsfriheden.

Det gør foreningen primært ved at arrangere møder og udgive bøger.

Den oplyser, at den har omkring 500 medlemmer.

Fakta om den kontroversielle bog:

Bogen hedder 'The Jewel of Medina' (Medina's juvel, red.) og er skrevet af amerikanske Sherry Jones.

Bogen bliver fortalt gennem profeten Muhammeds kone Aisha, og er en blanding af en knaldroman og historisk fiktion om Aisha.

En scene i bogen beskriver fuldbyrdelsen af deres ægteskab ved samleje: »Fuldbyrdelsens smerte smeltede hurtigt væk. Muhammed var så blid. Jeg følte næsten ikke skorpionens stik. At være i hans arme, skind mod skind, var det jeg havde længtes efter hele mit liv«.

Muhammed havde flere koner, 6-årige Aisha var favoritten.

Kilde: The Guardian