VORES VALG: Danmark er til grin i store dele af verden

7. sep 2011, 11:30
Det burde være lettere at sætte noget i gang i Danmark, mener glaspuster Henrik Moeslund. De selvstændige møder for mange forhindringer

Der er to slags te på kanden, tre voksne og fire børn i stuen hos familien Moeslund i Ebeltoft.

Nedenunder ligger Henrik og Louisa Moeslunds glaspusterværksted med tilhørende butik, og i stuen kan man høre klokken til døren ringe, hvis der kommer kunder.

Den ringer ikke så tit på sådan en regnvejrseftermiddag i september, så der er god tid til at tale valg.

Mener en masse

Det vil sige - det er mest Henrik Moeslund og svigerinden Mai-Brit Hald Moeslund, der diskuterer.

"Jeg mener en masse, men ikke offentligt," forklarer Louisa med et skævt smil.

Avisen.dk er taget på besøg hos den glaspusteren for at høre, hvad de taler om under valget.

Henrik har flere hjertesager, men mest bekymrer det ham, hvad Danmark skal leve af i fremtiden. Både han og Louisa har med og uden børn rejst i blandt andet Indien og New Zealand og skulle hilse at sige, at de altså godt kan finde ud af at være kreative i resten af verden.

Forhindringer

Men når man forsøger at skabe noget herhjemme, bliver der lagt en masse forhindringer i vejen, mener Henrik Moeslund. Vi risikerer at blive efterladt i kølvandet af de nye økonomier.

"Det er nu kun halvdelen af danskerne, der arbejder. Og en stor del af dem er ansat i den offentlige sektor. Men hvad skal vi leve af? Det kan vi jo ikke blive ved med at skabe værdi af," siger han.

Mai-Brit køber ikke helt det argument.

"Viden er jo også værdi, og mange offentligt ansatte skaber netop viden. Undervisning er jo en kæmpe værdi," siger hun.

Henrik er ikke uenig.

Men forholdet mellem det private og det offentlige erhvervsliv er forkert, synes han. Der skal være flere, der tør skabe noget nyt.

"Og så nytter det altså ikke, at man laver iværksætterskatter og alt muligt andet. Eller gør det så bureaukratisk at have en virksomhed, at de små må give op," tilføjer han.

Vi har brug for verden

Familien Moeslund ryster også på hovedet af den skrappe udlændingelovgivning.

Dels synes familiemedlemmerne, at den på mange måder er umenneskelig, dels skræmmer den højtuddannede væk.

"Vi har fået et forfærdeligt ry ude omkring, se nu bare sagen med at genindføre toldkontrol. Vi er til grin i store dele af verden, og vi har brug for andre. Vi tror, vi kan det hele, men vi er efterhånden bagud på mange områder," siger Henrik Moeslund.

Louisa Moeslund vil stadig ikke diskutere politik til avisen.

"Men i virkeligheden stemmer de fleste vel egentlig efter, hvad de synes, der gavner dem selv mest. Det er meget få, der har overskud til at se de store linjer," konstaterer hun.