”Fagbevægelsen er bekymret for udviklingen i brugen af Working Holiday-ordningen. Den bekymring tager jeg alvorligt. Derfor er regeringen i gang med at se på området. Vi har nogle ideer til, hvordan ordningen kan justeres. Derfor håber vi, at et flertal i Folketinget kan støtte vores initiativer,” skriver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i et skriftligt svar. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

"Fagbevægelsen er bekymret": Danmark er slaraffenland for udlændinge på arbejdsferie

14. dec 2019, 07:30
Modsat en række andre lande, har Danmark ingen grænse for antallet af udlændinge på “arbejdsferie”. Regeringen foreslår loft på 200 udlændinge pr. land

Denne artikel er oprindeligt bragt på Netavisen Pio og bliver publiceret på A4 Nu som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af den jourhavende på A4 Nu. 

Danmark er et attraktivt land for unge sydamerikanere, som gerne vil på en såkaldt “arbejdsferie” i Europa. 

Modsat en række andre lande - der også har indgået såkaldte Working Holiday-aftaler med Chile og Argentina - giver Danmark nemlig adgang til et ubegrænset antal personer og kræver intet ansøgningsgebyr.

LÆS OGSÅ: Ansat på hotel: “Jeg arbejdede 30 timer uden løn”

Den frie adgang får flere til at vælge Danmark - til trods for at Danmark for de fleste unge ikke er førsteprioriteten. Det viser en analyse af Working Holiday-ordningen, udarbejdet af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), som Netavisen Pio har fået aktindsigt i.

Derfor foreslår regeringen nu, at Danmark følger eksemplet fra en række andre lande og lægger et loft over antallet af Working Holiday’ere.

Konkret har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) spillet ud med et forslag om et loft på 200 årligt fra henholdsvis Chile og Argentina.

”Fagbevægelsen er bekymret for udviklingen i brugen af Working Holiday-ordningen. Den bekymring tager jeg alvorligt. Derfor er regeringen i gang med at se på området. Vi har nogle ideer til, hvordan ordningen kan justeres. Derfor håber vi, at et flertal i Folketinget kan støtte vores initiativer,” skriver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i et skriftligt svar til Netavisen Pio.

Danmark er nemmere og billigere 

I den nye undersøgelse har styrelsen interviewet 28 unge, der er på Working Holiday i Danmark.

Størstedelen af dem fremhæver, at det er “både nemmere og billigere at ansøge i Danmark” end i andre Working Holiday-lande.

Det skyldes, at mere eftertragtede rejsedestinationer som New Zealand og Australien og til dels Tyskland har enten har et loft over visaer til Working Holiday eller et ansøgningsgebyr - eller begge dele.

Analysen viser desuden, at langt størstedelen af ansøgerne kommer fra Argentina og dernæst Chile. Unge fra de to sydamerikanske lande udgjorde 86 procent af alle Working Holiday’ere i Danmark i 2018.

I år har knap 2000 argentinere fået tilladelse til at komme på “arbejdsferie” i Danmark, ud af sammenlagt knap 3000 Working Holiday-tilladelser.

Nyt gebyr og slut med falske selvstændige 

Regeringen foreslår også, at ansøgerne pålægges et gebyr. Og så skal det være slut med at arbejde som selvstændig, når man kommer til Danmark på Working Holiday.

En del af de unge arbejder nemlig som det fagbevægelsen kalder “falske selvstændige”. Det sker gennem de såkaldte digitale arbejdsplatforme som eksempelvis budtjenesten Wolt og rengøringstjenesten HappyHelper.

Her er de tilknyttet som selvstændige, hvor de aflønnes i honorar og ikke har basale arbejdstagerrettigheder som pension eller løn under sygdom.

Regeringens tre forslag til opstramninger af ordningen - visa-loftet, forbuddet mod at arbejde som selvstændig, og det nye gebyr - møder støtte fra SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge.

“Det er ikke ånden i Working Holiday, at man skal op og være selvstændig i Danmark. Man tager jo ikke fra Argentina til Danmark på arbejdsferie for at starte eget firma. Det dækker over, at folk bliver snydt i løn og at det er svært at holde øje med, at der betales skat. Sådan er virkeligheden bare,” har Karsten Hønge udtalt til Netavisen Pio.

I øjeblikket diskuterer S-regeringen de mulige opstramninger af ordningen med Folketingets partier.